"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін може завантажити нафтогін "Одеса-Броди"

П'ятниця, 17 червня 2011, 09:05

Віце-президент "Лукойлу" Валерій Субботін заявив, що прем'єр-міністр Росії Володимир Путін доручив компанії "Транснефть" опрацювати питання про забезпечення поставок нафти в порт Південний в обсязі 9 мільйонів тонн на рік.

Частина цієї сировини може бути спрямована на Одеський НПЗ, що належить "Лукойлу", зазначив він, пише "Комерсант-Україна".

У прес-службі "Транснефти" підтвердили, що таке доручення отримано близько трьох тижнів тому, але відмовилися уточнити подробиці.

Джерело в російському міненерго розповіло, що зараз відпрацьовуються два основних варіанти поставок.

Реклама:

"Один сценарій передбачає прокачування по трубопроводу "Дружба" до Брод, а потім у Південний з подальшим експортом морським транспортом. Крім того, вперше розглядається можливість поставок з Новоросійська до Південного з подальшою прокачуванням на Одеський і західноукраїнські НПЗ", - зазначив співрозмовник.

Але поки розрахунки показують, що обидва маршрути поставок економічно неефективні, розповів співрозмовник.

Джерело в "Лукойлі" додало, що перспективи завантаження Одеського НПЗ залишаються туманними, оскільки в Україні набагато вигідніше імпортувати готові нафтопродукти, а не нафту для переробки.

Одеський НПЗ зупинився на ремонт в кінці жовтня 2010 року, оскільки не витримав конкуренції з імпортом нафтопродуктів з країн митного союзу, всередині якого поставки нафти не обкладаються митом.

На початку року українські нафтопереробники ініціювали спеціальне розслідування відносно імпорту нафтопродуктів. Компанії наполягали на введенні мит для захисту виробників. Розслідування досі не завершено.

Російська нафта може завантажити нафтопровід "Одеса-Броди".

У прес-службі "Укртранснафти" від коментарів відмовилися. Втім, джерело в українському Міненерго заявило, що пропозиція Росії теоретично може бути цікавою, якщо дозволить повністю завантажити трубопровід.

"Запланований обсяг завантаження "Одеса-Броди" азербайджанською нафтою становить  3,2 мільйона тонн на рік. Реально він може бути ще менше: наприклад, ремонт Мозирського НПЗ привів до того, що в червні ми замість запланованих 210 тисяч тонн поставив на нього лише 160 тисяч тонн нафти. Якщо Росія запропонує принцип pump or pay - тобто оплати незалежно від обсягів прокачування, - ми цілком можемо відновити роботу з "Транснефтью", - пояснив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: