Пільги громадянам встановлюватиме Кабмін?

Середа, 15 червня 2011, 19:49

Після схвалення Верховною радою пенсійної реформи пільги в Україні встановлюватиме Кабмін в "ручному режимі".

Такий прогноз висловила провідний дослідник інституту економічних досліджень політичних консультацій Олександра Бетлій у коментарі Deutsche Welle.

Як відомо, президент Віктор Янукович через свого представника у Верховній раді вимагає від парламенту розглянути перед канікулами два невідкладних законопроекти "Про реформування пенсійної системи" і "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду".

Причому в останньому про виконання рішень суду лише кілька абзаців.

Реклама:

До всього цього левова частка законопроекту стосується змін порядку нарахування пільг чорнобильцям, афганцям, ветеранам і інвалідам війни, міліції, шахтарям, медикам і вчителям та іншим пільговим категоріям.

Пропонованими змінами передбачається наділити Кабінет міністрів необмеженими повноваженнями самостійно ухвалювати рішення за цими питаннями.

"Не зовсім гарна є практика внесення змін до низки законів, які за назвою не відносяться до цього. Є поняття прозорості політики. Так тут прозорості ніякої. Мабуть, вони сподівалися, що ніхто не загляне у законопроект з такою назвою", - зазначила Бетлій.

Вона зауважила, що фактично за цим документом український кабмін перебирає у Верховної ради на себе функцію визначати розмір і порядок нарахування пільг.

Причому встановлюватиме їх Кабмін з урахуванням реальних фінансових можливостей держави.

Тож, виходячи з цього, ймовірніше, що грошей на виплату пільг уряд не знаходитиме.

Більшість доплат скасують, припускає експерт.

Натомість Кабмін навіть не пропонує замінити систему нарахування пільг на адресну допомогу, що зменшило б навантаження на держбюджет, констатує Бетлій.

"Конкретні розміри доплат, пільг, надбавок заміняються фразами про те, що воно все є, але їх визначає Кабмін. Тобто включається ручний режим", - наголосила експерт.

Бетлій не виключила, що такий механізм може активно використовуватися напередодні виборів.

Вона нагадала, що подібні необмежені повноваження контролю Кабінет міністрів отримав ще на початку 2000-х, коли Микола Азаров був першим віце-прем'єр міністром - міністром фінансів.

Саме тоді у законі про держбюджет з'явилося багато посилань на Кабмін, який самостійно визначав окремі норми.

Цим привілеєм користалися і наступні уряди, зокрема і уряд Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: