Думка експерта: Закон не прив'язує експорт українського газу тільки до польської PGNiG

Середа, 15 червня 2011, 15:51

Кабмін пропонує парламенту дозволити експорт українського природного газу, що дозволить НАК "Нафтогаз України" виконувати договір з польською PGNiG про постачання газу в цю країну.

"У поправках до закону пропонується дозволити експорт природного газу за існуючими контрактами. Тобто закон не прив'язує експорт газу тільки до польської PGNiG, і швидше за все йдеться про експорт у цілому", - коментує аналітик ІГ "Арт Капітал" Станіслав Зеленецький.

Згідно із заявою заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Макухи, контракт між НАК "Нафтогаз України" і польською державною PGNiG передбачає постачання близько 200 мільйонів кубометрів природного газу в 2011 році.

За словами Зеленецького, газ власного видобутку використовується "Нафтогазом" для поставок його населенню за нижчими тарифами, інакше НАК доведеться продавати дорожчий російський газ, що змусить компанію отримати збитки.

Реклама:

"НАК, можливо, очікує, що в 2011 році зможе добути більше газу, ніж споживає населення, і таким чином надлишок газу поставити польській стороні. Проте, дані очікування виглядають оптимістично, оскільки в 2010 році "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" не змогли перекрити попит на газ з боку населення і бюджетних організацій. "Укрнафта" газ населенню відмовляється постачати", - додав аналітик. 

"Другим варіантом може стати свідоме отримання збитків, які щоправда виявляться відносно не великими для НАК - близько 35 мільйонів доларів, щоб заручиться політичною підтримкою Польщі при переговорах з ЄС з різних питань", - підкреслив Зеленецький додавши, що 35 мільйонів доларів це втрати на постачання населенню російського газу.

"З іншого боку, НАК стільки ж може і заробити на постачанні газу Польщі. Тобто в результаті НАК може і не отримати збиток, а вийти в нуль, все залежить від ціни газу, і тоді це буде виглядати як вигідна допомога Польщі", - резюмував Зеленецький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!