Уряд пропонує дозволити експорт українського газу

Вівторок, 14 червня 2011, 20:56

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді дозволити експорт українського природного газу, що дозволить НАК "Нафтогаз України" виконувати договір з Польською державною нафтогазовою компанією (PGNiG) про постачання газу в цю країну.

Законопроект про внесення відповідних змін до закону "Про основи функціонування ринку природного газу (щодо газовидобувних підприємств)" уряд зареєстрував у парламенті 14 червня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, парламенту пропонують доповнити законопроект положенням, яке дозволяє НАК "Нафтогаз України" і його дочірнім підприємствам експортувати природний газ, який видобувається в країні, в обсязі, що затверджується Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

"Суб'єкт, уповноважений Кабінетом міністрів на формування ресурсу природного газу, використовуваного для потреб населення, і його дочірні підприємства мають право експортувати товарний газ в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження і розподілу природного газу, в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики в нафтогазовому комплексі", - йдеться у пропонованій урядом нової редакції закону.

Реклама:

Кабмін у пояснювальній записці нагадує, що чинна законодавча база передбачає реалізацію видобутого держпідприємствами і держкомпаніями в Україні природного газу на формування ресурсу, який використовується для потреб населення.

Крім того, контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня 2009 року забороняє українському держхолдингу здійснювати реекспорт газу, який надходить в Україну за цим договором.

У документі наголошується, що оскільки інших джерел надходження середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" не має, то це призвело до припинення постачання природного газу в один з південно-східних прикордонних районів Польщі, відповідно до контракту з PGNiG.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" і PGNiG у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Хрубешув (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі.

Будівництво газопроводу завершену у вересні 2005 року.

Угода про постачання газу цим газопроводом між "Нафтогазом України" і PGNiG на виконання міжурядових домовленостей було укладена 24 жовтня 2004 року.

Згідно з угодою, український держхолдинг повинен поставляти на адресу PGNiG природний газ середньоазіатського або українського походження.

НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2011 року припинив експорт українського газу до Польщі через прикордонний пункт "Зосін" (біля Хрубешув).

Раніше, у вересні-жовтні 2010 року, НАК також припиняв експорт українського газу до Польщі.

PGNiG заявила про необхідність відновлення поставок, як це передбачено договором, чинним до кінця 2020 року.

В Україні щорічно видобувається близько 20 млрд. кубометрів природного газу, однак більше 90% видобутих обсягів газу, згідно з чинним законодавством, реалізуються "Нафтогазом України" для потреб населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!