НАТО допоможе "обміняти" стару зброю на нові технології і робочі місця

Вівторок, 14 червня 2011, 20:16

Завдяки проекту НАТО з утилізації надлишкової та застарілої зброї в Україні (NAMSO), країна не лише позбувається непотрібної техніки, але також отримує сучасні технології і нові робочі місця.

У вівторок у Києві учасники проекту підбили підсумки першого етапу програми й накреслили завдання на майбутнє, передає Радіо "Свобода".

Утилізація одного автомата Калашникова дає понад два кілограми металу, який можна використати у металургії, а знищення однієї тонни боєприпасів - це десяток робочих місць, кажуть експерти.

За даними керівника проекту НАТО з утилізації зброї в Україні Василя Литвинчука, з 2006 року утилізовано 15 тис. тонн боєприпасів, 400 тис. тонн легкої та стрілецької зброї і 1 тис. переносних зенітно-ракетних комплексів. На це витрачено понад 10 млн. євро.

Реклама:

Під час другого етапу, який, очевидно, розпочнеться восени, буде знищено понад 360 тис. одиниць зброї, 3 млн. одиниць протипіхотних мін та інші боєприпаси.

На запитання про суму видатків на другу фазу проекту Литвинчук відповів: "Трастовий фонд NAMSO, за підтримки донорів, планує виділити 24,5 млн. євро. Решта коштів (0,5 млн. євро) буде виділятися Міністерством оборони України. А головним чинником, що дозволив зрушити проект з місця, стала допомога США".

Очікується, що підписання документу, який впровадить у дію другу фазу проекту NAMSO, відбудеться на черговому засіданні українського уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!