Україна побудує LNG-термінал, тільки якщо Росія не дасть знижки?

Вівторок, 14 червня 2011, 12:49

Україна планує побудувати термінал скрапленого газу за 1,5 мільярда доларів на Чорному морі, після того, як Росія відмовиться знизити ціни на постачання палива.

"Зараз, коли Росія без підстав відмовилася знизити ціну на газ, для нас це питання національної безпеки", - заявив Владислав Каськів, голова Державного агентства України з інвестицій та національних проектів підчас інтерв'ю Bloomberg у Нью-Йорку.

За його словами, в України немає абсолютно ніяких проблем із залученням інвестицій і найбільші енергетичні компанії світу зацікавлені у співпраці.

Останні переговори прем'єр-міністрів України та Російської федерації завершилася без підписання нових газових угод.

Реклама:

Україна пропонувала розглянути можливість зниження ціни на газ, який постачається з Росії.

Україна, яка є найбільшим споживачем російського газу, платить 297 доларів за 1000 кубічних метрів. Під час переговорів 24 травня було запропоновано знизити ціну до 240 доларів.

Під час свого візиту до Америки Владислав Каськів обговорив плани України, щодо будівництва терміналу скрапленого природного газу з провідними компаніями США, включаючи Exxon Mobil Corp, Halliburton Ко і Chevron Corp.

Український уряд прийматиме заявки на проведення техніко-економічного обґрунтування вже через два тижні, а тому запрошує компанії представити пропозиції щодо будівництва вже у жовтні, повідомив Каськів.

"За нашими дуже приблизними підрахунками, ми очікуємо, що термінал буде коштувати близько 1,5 мільярда доларів", - сказав Каськів.

LNG - це природний газ, який охолоджується до рідкого стану, для того щоб його транспортувати танкерами. Україна залежить від російського імпорту енергії, в тому числі газу, нафти та ядерного палива.

LNG, що зберігатиметься у прибережних терміналах у зрідженому стані, після процесу регазифікації по трубам буде транспортовано до регіонів України та закордон.

За словами Каськіва, газ, що надходитиме таким чином в Україну, буде коштувати менше 200 доларів за 1000 кубічних метрів.

Україна очікує, що термінал в перший рік роботи, в 2013 році, даватиме 2 мільярди кубічних метрів газу.

У 2016 році його ємність виросте до 5 мільярдів кубометрів і до 10 мільярдів кубічних метрів - в 2020 році, сказав він.

Зараз вивчаються варіанти майданчиків для будівництва LNG - терміналу на  узбережжі Чорного моря.

Закуповувати LNG  планується з таких країн як Азербайджан, який має попередню угоду з Україною на постачання від 2 до 10 мільярдів кубометрів на рік, сказав  Каськів.

Сьогодні Україна є основним транзитним маршрутом для російських палива в країни Європейського Союзу.

У 2009 році через цінову суперечку між Росією і Україною поставки газу в Європу були припинені російською стороною і не відновлювались протягом двох тижнів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: