"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна у 2011 році дотує Росію на 6 мільярдів доларів

Субота, 11 червня 2011, 13:50

Вступ до Митного союзу та/або поглинання "Газпромом" українського "Нафтогазу" - оце і є оголошена Кремлем політична ціна, яку має заплатити Україна за політичне рішення про зниження ціни на російський газ до звичайного ринкового рівня.

В іншому разі - за незмінності нині діючої формули розрахунку ціни, Україна буде і надалі дотувати російську сторону, пише DT.UA.

І якщо виходити з того, що справедливою середньорічною ринковою ціною є 240 доларів, то Україна переплатить на користь Росії лише у 2011 році майже 2,3 мільярда доларів, або на більш як 18 мільярдів гривень.

І це якщо рахувати по-скромному, беручи до уваги надану "братську" харківську 100-доларову знижку.

Реклама:

"Братську", тому що це не знижка, а перенесення частини вартості газу у державний борг України перед Росією - який погашатиметься взаємозаліком з оплати російською стороною оренди Чорноморського флоту.

Якщо ж рахувати по-чистому, то Україна фактично дотує Росію у 2011 році на суму близько 6,1 мільярда доларів - 38,4 мільярда кубометрів х (398,88 - 240) доларів за тисячу кубометрів, або на більш як 48 мільярдів гривень.

Нещодавня заява глави російського "Газпрому" Олексія Міллера про те, що ціна на газ для України у четвертому кварталі цього року може перевищити 500 доларів - без урахування 100-доларової знижки,  та що "Газпром" не має наміру "вигадувати якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв", є логічним наслідком політики українського уряду, спрямованої на досягнення із Росією політичного врегулювання у газовій сфері, на відміну від врегулювання юридичного.

У зв'язку з цим вражає віра українського уряду у можливість досягнення у політичній площині справедливого врегулювання із північним сусідом, який проводить лінію на знищення та повне економічне і політичне підпорядкування собі українського "партнера".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!