"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лукашенко хоче за "Білоруськалій" 30 мільярдів

П'ятниця, 10 червня 2011, 15:35

Президент Білорусі Олександр Лукашенко оцінює вартість ВАТ "Білоруськалій" в 30 мільярдів доларів.

Про це Лукашенко заявив на нараді з питань розвитку підприємства, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Ми абсолютно не проти продажу пакетів акцій наших акціонерних товариств, у тому числі "Білоруськалія". Що стосується "Білоруськалій", то я чітко сказав: 30 мільярдів доларів на стіл, а з 1 липня ця сума буде індексуватися на рівень інфляції долара", - сказав він.

При цьому президент Білорусі підкреслив, що "ніхто нікому за безцінь і безкоштовно жодне підприємство не віддасть".

Реклама:

"Вже пустили чутки, що це підприємство вже продано. Я взагалі ні з ким не вів переговори з продажу", - заявив О. Лукашенко.

" Ціна названа. Якщо гроші є - приїжджайте. Які можуть бути переговори?", - сказав президент.

Він допустив можливість проведення переоцінки компанії. "Якщо хочете зробити переоцінку - приїжджайте, це ваша справа. Але 30 мільярдів я поки не скасовував", - сказав Лукашенко.

"Скільки принесете грошей, виходячи з 30 мільярдів доларів, стільки отримаєте акцій", - додав він.

Лукашенко відзначив, що вже є претенденти на покупку компанії. "Я вже знаю, що пара покупців вже цю суму вибалакують в голос. Тобто, готові платити. Ну що ж, добре, нехай приїжджають", - сказав президент Білорусі.

Раніше повідомлялося, що компанія Сулеймана Керімова "Нафта-Москва" близька до досягнення домовленості з білоруською владою про придбання 50% + 1 акція "Білоруськалія".

Як повідомляло "Інтерфаксу" джерело, знайоме з ситуацією, сума операції виходить з оцінки всієї компанії в 30 мільярдів доларів і може становити 15 мільярдів доларів.

Керімов - співвласник "Уралкалія", який у 2005 році створив з "Білоруськалієм" спільного трейдера - ЗАТ "Білоруська калійна компанія", БКК.

Потужності "Білоруськалія" перевищують потужності російської компанії. За підсумками 2010 року "Білоруськалій" випустив 8,6 мільйона тонн хлористого калію, у той час як "Уралкалий" - 5,1 мільйона тонн.

"Білоруськалій" є єдиним виробником хлоркалія в Білорусі, а також одним з найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок.

Частка підприємства у світовому виробництві калійних добрив становить близько 15%, у світовому експорті калію - понад 16%.

Частка "Білоруської калійної компанії" в загальному обсязі реалізації хлористого калію на світових ринках становить близько 32%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: