"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ощадбанк думає створити "дочку" для рефінансування іпотеки

П'ятниця, 10 червня 2011, 10:45

Державний ощадний банк України (Ощадбанк) розглядає можливість створення дочірньої структури для рефінансування банків, які здійснюють житлове кредитування, за допомогою випуску іпотечних облігацій.

Про це заявив глава правління Ощадбанку Сергій Подрєзов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Пропонується заснування Ощадбанком дочірньої фінансової установи, яка буде спеціалізуватися на функціях міжбанківського іпотечного агента, обмінюючи через зустрічну купівлю-продаж житлові іпотечні кредити на іпотечні облігації. Продаж цих облігацій на вторинному ринку цінних паперів буде забезпечувати банки довгостроковими ресурсами для іпотечного кредитування", - сказав він.

Банкір відзначив, що в результаті фінансової кризи можливості Державної іпотечної установи (ДІУ) істотно скоротилися: головним видом його діяльності стали операції з рефінансування банків, які кредитують добудову незавершених житлових будинків, тоді як рефінансування іпотечних кредитів через випуски іпотечних облігацій фактично відсутнє.

Реклама:

"Значні масштаби кризи в будівельній галузі, де нині припинені роботи на 90% об'єктах будівництва, вимагають від ДІУ посилити увагу фінансуванню недобудов. Поруч з ДІУ повинен діяти інший фінансовий інститут, який буде допомагати банкам залучати ресурси на ринку цінних паперів", - підкреслив Подрєзов.

За його оцінкою, синергія діяльності цих двох установ дозволить активізувати купівельний попит на нерухомість з боку населення.

"За попередніми розрахунками, завдяки створеному механізму з 2012 року ставки за іпотечними кредитами, принаймні державних банків, знизяться до 12,5% річних, що значно збільшить платоспроможний попит на ринку житлової нерухомості", - пояснив банкір.

Крім того, за його словами, іпотечні облігації спеціалізованого емітента можуть розраховувати на певні преференції з боку регуляторів, що позитивно впливатиме на їх ліквідність і привабливість для інвесторів.

"Передбачається, що новий іпотечний агент не буде користуватися держгарантіями. Надійність його запозичень буде забезпечуватися його спеціалізацією, високою якістю іпотечних кредитів, з яких буде складатися іпотечне покриття і цілою низкою зрозумілих для інвесторів інструментів управління ризиками", - пояснив Подрєзов.

Голова правління Ощадбанку також відзначив, що обмеження щодо валютного кредитування населення не залишають банкам альтернатив крім кредитування в гривнях, але високі відсоткові ставки (через нестачу довгострокових кредитних ресурсів) перешкоджає доступу населення до іпотечних кредитів.

"Зменшення цін на житлову нерухомість значно розширило кількість сімей, дохід яких дає їм можливість користуватися кредитами за умови більш лояльних ставок. Тому сьогодні критичним чином актуалізується питання організації залучення банками довгострокових гривневих кредитних ресурсів через випуск звичайних іпотечних облігацій", - підкреслив Подрєзов.

Говорячи про механізм роботи такої фінустанови, банкір повідомив, що майже вся його маржа (різниця між процентними надходженнями за централізованим кредитах та витратами на сплату купона) будуть направлятися на комісійну винагороду банкам, які будуть продовжувати обслуговувати кредити.

"Банки, відновлюючи ліквідність через продаж кредитів агенту, будуть не тільки відновлювати одержання процентних доходів від надання нових іпотечних позик, але і продовжувати щорічно отримувати комісійні від іпотечного агента. Така діяльність створює резерв прибутковості для поступового зменшення ставок для кінцевих споживачів іпотечних кредитів", - сказав він.

За даними Української національної іпотечної асоціації, за січень-березень 2011 року обсяг загального іпотечного портфеля банків скоротився на 3,2% - до 90 млрд. гривень: у другому кварталі прогнозується скорочення іпотечного портфеля банків ще на 1-2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!