Присяжнюк не зміг "відстояти" цукор у Москві

П'ятниця, 10 червня 2011, 09:26

Російська сторона не пішла на поступки українським аграрним чиновникам у питанні допуску на свій ринок нашого цукру.

Паралельно РФ ввела мито на імпорт карамельної продукції, в тому числі української.

Таким є підсумок україно-російських переговорів, які відбулися 7 липня у Москві рамках засідання комітету з питань економічного співробітництва, пише газета "Дело".

Зі скромних здобутків видання називає домовленість України і Росії про усунення перешкод у двосторонній україно-російській торгівлі продукцією, яка підлягає фітосанітарному контролю.

Реклама:

Міністр аграрної політики і продовольства Присяжнюк та міністр сільського господарства Росії Олена Скриник підписали угоду про співробітництво в галузі карантину рослин.

"Його основна мета - вдосконалення забезпечення охорони територій обох держав від занесення і розповсюдження карантинних шкідливих організмів і зниження заподіюваної ними шкоди, а також усунення перешкод у двосторонній торгівлі продукцією, яка підлягає фітосанітарному контролю", - повідомила прес-служба російського міністерства.

Угодою передбачене, зокрема, проведення заходів з фітосанітарного контролю підкарантинних матеріалів при імпорті, експорті та транзиті, згідно з міжнародними зобов'язаннями і законодавством своїх держав.

Також сторони повинні надавати взаємну наукову, технічну та іншу допомогу в проведенні заходів з карантину рослин, пов'язаних з виявленням, локалізацією та ліквідацією осередків поширення карантинних шкідливих організмів.

Присяжнюк назвав зустріч у Москві "складною", проте висловив упевненість, що політичних мотивів у діях Москви немає.

"Я не думаю, що це політичні (мотиви), а скоріше економічні", - сказав міністр.

За його словами, Росія, не будучи членом СОТ, може дозволити собі захищати внутрішній ринок і стимулювати власне виробництво

Як відомо, Україна вже близько року безуспішно домагається допуску на російський ринок свого цукру.

З огляду на невелике власне виробництво в цьому сезоні українська сторона просила в Росії квоту на безмитну поставку 100 тис. тонн.

Нині на весь український цукор, що ввозиться до Росії, встановлено мито в розмірі 330 доларів з тонни.

Паралельно Росія ввела мито на імпорт карамельної продукції, в тому числі української.

Україна імпортує близько 16 тис. тонн карамелі і введення додаткового податку істотно зменшить обсяг поставки.

У 2010 році в порівнянні з 2009 роком експорт карамелі з України збільшився на 13,4% - до 100 733 тонн на 180,295 млн. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: