В травні Росія не експортувала бензин

Середа, 1 червня 2011, 16:44
Практично весь вироблений російськими нафтокомпаніями в травні бензин проданий на внутрішньому ринку.

Про це повідомив глава департаменту переробки нафти і газу Міненерго РФ Петро Дегтярьов.

"У травні нафтові компанії планували виробити 2,45 мільйона тонн бензину, фактично вироблять 2,6 мільйона тонн. Весь обсяг у нас залишився на внутрішньому ринку", - сказав Дегтярьов, інформує Oilnews.

Нагадаємо, уряд Росії з 1 травня ввів загороджувальні мита на експорт бензину в зв'язку його дефіцитом на внутрішньому ринку.

Експортне мито на бензин у травні становило 408,3 долара за тонну, в червні ставка підвищена до 415,8 долара за тонну.

Реклама:

В кінці квітня в Росії виник дефіцит бензину, перебої в постачаннях різних його марок на АЗС відчувалися в 73 регіонах, а також почалося зростання цін на паливо.

Особливо складною ситуація виявилася у віддалених областях Росії, в Сибіру і на Далекому Сході.

Повідомлялося про закриття близько 300 АЗС на Алтаї, подорожчання бензину до 50 руб. / л в Республіці Тува, розпродажі заправок незалежними операторами в Новосибірську.

Нафтокомпанії заявили про мільйонні збитки у зв'язку зі стримуванням цін на нафтопродукти.

На думку Міненерго Росії, однією з причин бензинової кризи стало збільшення експорту нафтопродуктів на 67%.

За оцінками експертів ринку, до дефіциту палива в березні-квітні 2011 року призвело стримування урядом у лютому внутрішніх цін на бензин на тлі зростання світових цін на нафту, у зв'язку з чим нафтовим компаніям стало вигідніше експортувати нафтопродукти за кордон, ніж продавати всередині країни.

Думку про те, що дефіцит бензину в Росії в квітні був спровокований заморожуванням цін на нафтопродукти, висловив віце-президент "ЛУКОЙЛу" Вадим Воробйов.

Глава ФАС Росії Ігор Артем'єв назвав нестачу бензину на внутрішньому ринку шантажем уряду Росії з боку нафтокомпаній і пообіцяв "застосовувати всі повноваження, які є у ФАС, для того щоб все-таки постаратися припинити це хуліганство компаній".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!