Nabucco відклали на два роки через відсутність газу

Неділя, 8 травня 2011, 13:32

Проект Nabucco, завдання якого постачання газу Центральної Азії та Каспію до Європи в обхід Росії, переноситься два роки: початок будівництва переноситься з 2011 на 2013 рік, а початок постачань - на 2017.

Про це йдеться в повідомленні трубопровідного консорціуму, передає "Інтерфакс".

Nabucco і інший великий проект у цьому регіоні "Південний потік", очолюваний "Газпромом", постійно намагаються представити конкурентами.

На даний момент першість перейшла до "Південного потоку" - по ньому перші поставки повинні початися в кінці 2015 року.

Реклама:

Nabucco планував почати поставки в кінці 2014 - 2015 році, але переніс їх на 2017.

Втім, ні в одному проекті поки не прийнято остаточне інвестиційне рішення, а значить з повною впевненістю говорити про те, хто програв і хто виграв, передчасно.

Зміна термінів реалізації проекту Nabucco "стала прямо зміною в термінах постачань газу з регіонів Каспію та Близького Сходу, як було оголошено потенційними постачальниками. Будівництво планується почати в 2013 році для вирівнювання графіка Nabucco з постачальниками газу", - йдеться в повідомленні консорціуму.

«Ми тепер чекаємо, що перший газ піде по газопроводу в 2017 році», - наводяться в повідомленні слова керуючого директора Nabucco Gas Pipeline International GmbH Рейнхарда Мічек.

"Акціонери Nabucco підтвердили, що переговори з постачальниками газу є обнадійливими. Всі переговори про постачання здійснюються акціонерами третіми особами з Європи і Туреччини абсолютно окремо від Nabucco Gas Pipeline International GmbH", - підкреслює компанія.

Проект газопроводу Nabucco потужністю 31 млрд кубометрів газу в рік передбачає постачання газу з країн Каспійського регіону до Європи в обхід Росії.

Офіційно бюджет будівництва 3300-кілометрового газопроводу оцінювався в 7,9 мільярда євро, але з початку року звучать думки про можливість подорожчання проекту у два рази.

Учасники консорціуму - німецька RWE, австрійська OMV, турецька Botas, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і угорська MOL.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: