"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світові ціни на харчі залишаються стабільно високими

П'ятниця, 6 травня 2011, 10:26

Світові ціни на продукти харчування залишалися в квітні стабільно високими після падіння в березні, якому передував безперервне зростання протягом 9 місяців.

Про це свідчать показники відповідного індексу, який розраховує Сільськогосподарська і продовольча організація при ООН - FAO, передає "ЛІГАБізнесінформ".

Незважаючи на те, що продовольчий індекс FAO досяг у квітні 232 пунктів, зафіксувавши незначну зміну в порівнянні з показниками у березні, він все ж залишався на 36% вище за рівень квітня 2010 року і всього на 2% нижче пікового рівня в лютому 2011 року.

Падіння цін на цукор та рис допомогло стабілізувати індекс, проте світові ціни майже на всі інші сільгосптовари залишалися стабільно високими.

Реклама:

"Зниження курсу долара і зростання цін на нафту підтримували ціни на продукти харчування, зокрема зерно", - відзначає Девід Хелем, директор департаменту торгівлі та маркетингу FAO.

"На тлі триваючого зростання попиту прогнози про повернення до більш нормальних цін будуть залежати багато в чому від того, наскільки сильно зросте виробництво в 2011 році, і наскільки будуть поповнені запаси зерна в новому сезоні", - додає він.

Світові ціни на зерно в квітні істотно виросли, хоча ціни на рис знизилися.

У той же час подешевшали молочні продукти і цукор, а ціни на масла і м'ясо залишалися незмінними.

Індекс зерна досяг 265 пунктів, що на 5,5% вище показників березня і на 71% вище показників березня в 2010 року.

Ціни на кукурудзу зросли на 11%, а на пшеницю - на 4% внаслідок непередбачуваних погодних умов і затримок з посівною кампанією.

У той же час великий обсяг пропозиції рису чинив тиск на ціни.

Ціни на олію та жири, які впали на 7% у березні, залишалися незмінними в квітні.

Ціновий індекс цукру досяг показника в 348 пунктів, знизившись на 7% проти березня і на 17% - проти рекордних показників січня.

Індекс на молочні продукти досяг 229 пунктів, знизившись на 2,9% в порівнянні з березнем.

Хороший старт сезону в країнах північної півкулі збив 7-місячний тренд безперервного зростання.

Ціни на м'ясо, залишаючись на рекордному рівні, не зафіксували змін у квітні в порівнянні зі 172 пунктами в березні.

У 2011 році, у відповідь на високі ціни, виробництво зернових, швидше за все, зросте, зазначають у FAO, чому повинні сприяти більш сприятливі погодні умови.

Так, прогнозується зростання виробництва пшениці в світі на 3,5%, рису - на 3%.

Однак світові запаси зерна в сезоні, який закінчується в 2011 році, знизяться до свого найнижчого рівня з 2008 року, в основному через виснаження запасів фуражного зерна.

Прогнозується, що світові запаси пшениці також знизяться, але співвідношення запасів до рівня споживання буде залишатися відносно достатнім, а запаси рису навіть зростуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: