"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна збільшила дефіцит поточного рахунку до 1,6 мільярда

Вівторок, 31 травня 2011, 15:56
За чотири місяці 2011 року дефіцит поточного рахунку виріс до 1,6 мільярда доларів.

У 2010 році за цей самий період поточний рахунок був навіть з профіцитом - 172 мільйона доларів, йдеться в повідомленні НБУ.

"Продовжується зростання кумулятивного за останні 12 місяців дефіциту поточного рахунку, що в квітні сягнув 4,7 мільярда доларів - 3,2% від ВВП", - зазначають в Центробанку.

В повідомленні відзначається, що річні темпи зростання імпорту і експорту залишаються достатньо високими і для імпорту вони все ще вищі, ніж для експорту насамперед через енергетичну компоненту.

"Внаслідок цього дефіцит зовнішньої торгівлі товарами продовжує перевищувати минулорічні значення", - резюмує НБУ.

Реклама:

У цілому за січень - квітень 2011 року профіцит рахунку капіталу та фінансових операцій платіжного балансу зріс до 3,8 мільярда доларів. За 4 місяці 2010 року - 442 мільйони доларів.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у квітні збільшився втричі порівняно із середньомісячними обсягами І кварталу і становив 880 мільйонів доларів.

"Левову частку з них становили надходження першої частини коштів на приватизацію "Укртелекому" у вигляді кредиту від прямого інвестора", - відзначає НБУ.

Профіцит зведеного платіжного балансу в квітні становив мільярд доларів, що дало змогу продовжити процес накопичення резервних активів.

"Їх обсяг на 1 травня досяг 38,4 мільярда доларів, що є історичним максимумом і забезпечує фінансування імпорту товарів і послуг протягом 5,5 місяця майбутнього періоду", - прогнозують експерти Центробанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!