Україна має піти на поступки Євросоюзу - експерт

Понеділок, 30 травня 2011, 19:22

Вiзит першого вiце-прем'єра Андрiя Клюєва у Брюссель може надати можливiсть Українi та Європейськiй комiсiї завершити переговори щодо зони вiльної торгiвлi вже на наступному раундi.

Про це в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна" заявив європейський експерт фонду Карнегi у Брюсселi Ольга Шумило-Тапiола.

Есперт висловила думку, що цiєї мети вдасться досягнути у тому разi, якщо Київ буде готовий йти на поступки Брюсселю, зокрема, це стосується питання квот на сiльськогосподарськi товари, транспортнi послуги, енергетику.

"Європейська комiсiя зробила свої пропозицiї i бiльше не пiде на поступки. Тому, якщо пан Клюєв їде домовлятися, йому потрiбно бути готовим поступитися", - обгунтувала свою позицію Шумило-Тапiола.

Реклама:

У зв'язку з цим експерт нагадала про те, що практика, коли дискусiйнi питання вирiшують на найвищому полiтичному рiвнi, для України не нова.

Аналогiчно подiї розвивалися i пiд час переговорiв Києва i Брюсселя щодо вступу до Свiтової органiзацiї торгiвлi, коли принципової домовленостi було досягнуто на рiвнi вiце-прем'єра i європейського комiсара.

"I цей вiзит може стати таким. Єдине, що це залежатиме вiд того, чи готовий Київ прийняти пропозицiї Європейської комiсiї", - знову окреслила можливий сценарiй спiврозмовник агентства.

Шумило-Тапiола також звернула увагу на особистi якостi українського першого вiце-прем'єра.

"Його вважають надiйним партнером. Розумiючи, що у нього є мандат вiд президента, європейцi очiкують, що це не буде звичайний вiзит без результатiв. У Брюсселi є розумiння того, що Україна готова завершувати переговори", - зазначила вона.

Вiдповiдаючи на запитання про можливе занепокоєння з боку Європейської комiсiї щодо приєднання України до Митного союзу, Шумило-Тапiола визнала, що "європейцям складно вiрити українцям, коли тi говорять: "лише Європейський Союз".

Водночас, за її словами, вiдбулася низка подiй, які підтвердили наміри Укарїни: обiцянка президента Вiктора Януковича президентовi Єврокомiсiї Жозе Мануелю Баррозу, рiшення українського парламенту про прiоритетнiсть зони вiльної торгiвлi України.

ЄС дуже позитивно сприйняв це, вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!