Генпрокуратура підрахувала, що Податкова не добрала 5,4 мільярда

Понеділок, 30 травня 2011, 13:22 -

Податковий борг за останній рік зріс з 10,7 мільярда гривень до 16,1 мільярда гривень через невиконання Податковою обов'язків.

Як повідомляє прес-служба, Генпрокуратура у травні в ДПС України провела перевірку додержання вимог податкового законодавства її працівниками.

Установлено, що ДПС протягом 2010 - 2011 років покладені на неї статтею 2 закону "Про державну податкову службу в Україні" завдання належним чином не виконувала.

"Як наслідок, накопичився податковий борг, який за останній рік зріс у півтора рази - з 10,7 мільярда гривень до 16,1 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Однією із причин вказаного негативного явища, відзначає Генпрокуратура, є низька якість контрольно-перевірочної роботи, невжиття ефективних заходів до скорочення податкового боргу.

"На даний час існують суми непогашеного боргу, які виникли більш як п'ять років тому", - підкреслює прес-служба ГПУ.

Згідно з повідомленням, порушуючи вимоги Податкового кодексу, ДПС погодила практику незаконного прийняття податкових декларацій "до відома", звужуючи при цьому коло платників, що мають право на автоматичне відшкодування ПДВ.

Так, 25 січні 2011 року ДПС видано наказ №42 про затвердження Порядку визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ.

Пунктом 3.3 Порядку у порушення вимог ст. 200 Податкового кодексу України звужено коло платників, які мають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування із ПДВ.

Незаконний наказ 16.05.2011 Генеральною прокуратурою опротестовано з вимогою привести його у відповідність із вимогами законодавства.

"Попри встановлену законом "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" та Податковим кодексом заборону у 2010 році органами ДПС прийнято "до відома" 3,5 тисячі декларацій із ПДВ із загальним обсягом поставки 4,4 мільярда гривень, у 2011 році - 300 декларацій з обсягом поставки 2,4 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні.

За результатами проведених 2011 року перевірок у сфері оподаткування органами прокуратури порушено 202 кримінальні справи, з яких 61 направлено до суду, внесено майже 2,5 тисячі приписів і подань, принесено 471 протест, притягнуто до відповідальності 1,3 тисячі посадовців, за прокурорського втручання відшкодовано 224 мільйони гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: