"Газпром" завершує поглинання ГТС Білорусі?

Понеділок, 30 травня 2011, 12:41

Російський "Газпром" практично завершив угоду з купівлі білоруської компанії "Белтрансгазу".

Про це розповів співрозмовник видання РБК, знайомий з ходом російсько-білоруських переговорів.

"Угода про купівлю російським газовим монополістом "Газпромом" "Белтрансгазу" практично завершена, залишилося тільки залагодити дрібні деталі", - розповів співрозмовник.

У п'ятницю, 27 травня, прем'єр Росії Володимир Путін заявив, що купівля решти 50% акцій "Белтрансгазу" "Газпромом" може відбутися найближчим часом.

Реклама:

Тоді він підкреслив, що переговори з цього питання перебувають на завершальній стадії.

Російський голова уряду додав, що, маючи 100% акцій компанії, "Газпром" буде впевненіше інвестувати в розвиток цієї газотранспортної системи.

"Белтрансгаз" є монополістом на білоруському газовому ринку.

Компанія експлуатує газопроводи загальною завдовжки понад сім тисяч кілометрів, у тому числі й білоруська ділянка магістрального газопроводу "Ямал-Європа", яка належить "Газпрому".

Власником першої половини "Белтрансгазу" "Газпром" став на початку 2010 року, заплативши за акції в цілому 2,5 мільярда доларів.

Нагадаємо, навесні 2010 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про готовність передати і другу половину акцій Росії, якщо вона погодиться поставляти в республіку газ за внутрішньоросійськими цінами.

Тоді віце-прем'єр Росії Ігор Сечин говорив, що не бачить доцільності у такій угоді.

Напередодні президентських виборів один із суперників Лукашенка Григорій Костусєв казав, що націоналізує "Белтрансгаз" у разі приходу до влади, однак переможцем вкотре став Лукашенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!