"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава витратила 400 мільйонів на імпортні ліки

Субота, 28 травня 2011, 11:28

Міністерство охорони здоров'я у 2010 році закупило на 800 мільйонів гривень  імпортних препаратів, аналоги яких є в Україні і до того ж коштують удвічі дешевше.

Про це в інтерв'ю DT.UA повідомив президент Національної академії медичних наук, директор Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва, екс-міністр охорони здоров'я Андрій Сердюк.

"Хіба це не свідчення того, що проблема імпортозаміщення медпрепаратів є, і її треба вирішувати?! Але чомусь "цікавіше" було закупити "там". Очевидно, мусимо зробити так, як в інших державах, - визначити гарантований перелік ліків, які закуповуватимуться. Незалежно від виробника. В Росії до цього списку включили 500 найменувань препаратів, у нас може бути, скажімо, 300. Перелік має готувати міністерство, а ми братимемо участь у цій роботі", - вважає Сердюк.

За його словами, проблема імпортозаміщення медпрепаратів безпосередньо стосується і академії, оскільки низка інститутів, насамперед фармакології і токсикології, працює над створенням нових ліків, вакцин і сироваток.

Реклама:

 "Я вже побував на провідних фармпідприємствах, зустрічався з асоціацією вітчизняних виробників, з представництвами іноземних фармфірм, - розповів Сердюк. - Під час зустрічей з виробниками - і українськими, і зарубіжними, я відчув, що для них головне, аби в цій справі було наведено порядок, всі виступають проти нечесної конкуренції".

"Здійснювати імпортозаміщення - справа надзвичайно складна. Жодна держава у світі, хоч би якою потужною вона була, не в змозі заповнити свій ринок препаратами власного виробництва на всі 100%", - підкреслив президент НАМНУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!