Україна провалила боротьбу з корупцією

Субота, 28 травня 2011, 10:01

GRECO - група держав з протидії корупції Ради Європи - 24 травня в Страсбурзі відзначила провал України в плані законодавчого забезпечення боротьби з корупцією та невідповідність європейським стандартам боротьби з корупцією за 13 напрямами.

За результатами моніторингу GRECO, у 2009 році Україна не мала невиконаних рекомендацій - були виконані частково або перебувають у стадії вирішення, пише DT.UA.

Через півтора року Україна стала першою державою-учасником європейської антикорупційної ініціативи, якій експерти знизили ступінь виконання за трьома рекомендаціями GRECO.

GRECO вбачає в діях команди президента Віктора Януковича чотири позитивні результати.

Реклама:

Перш за все, це прийняття Закону "Про судоустрій та статус суддів".

Також важливим плюсом GRECO визнає створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Високу оцінку отримав Закон "Про доступ до публічної інформації". Відзначено прогрес при прийнятті нового Закону "Про державні закупівлі" 2010 року.

Також досягненням України визнано новий Закон "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму".

Однак ці результати GRECO не визнало достатнім свідченням ефективної антикорупційної політики в Україні.

Ціла низка найважливіших антикорупційних рішень, які вже були розроблені і затверджені, за останні півтора року виявилися заблокованими і навіть дезавуйованими.

Ось на підставі яких претензій були сформовані негативні висновки:

Рекомендація № 3. Не переглянута система адміністративної відповідальності за корупційні порушення таким чином, щоб корупція однозначно визнавалася кримінальним злочином.

Рекомендація № 5. Посилити незалежність прокуратури від політичного впливу та уточнити її повноваження, зосередивши їх на керівництві досудовим розслідуванням і кримінальному переслідуванні.

Рекомендація № 24. Запровадити відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення, включаючи ефективні, пропорційні і дієві санкції, а також розглянути можливість створення системи реєстрації юридичних осіб, які притягувалися до відповідальності (тобто реєстр компаній, причетних до корупційної діяльності).

Це одне з принципових вимог GRECO і один з важливих європейських стандартів.

Ніяких позитивних змін GRECO не зафіксувало ще за 10 пунктами антикорупційних ініціатив.

Зокрема, не прийнятий модельний кодекс поведінки державних службовців і не врегульоване питання конфлікту інтересів чиновників, пов'язаних спільними родинними або діловими інтересами з бізнесом.

Не захищені права інформаторів - чиновників, які повідомляють контролюючим органам про підозрілі і можливо корупційні діяння своїх колег.

Немає змін у реформі державної служби та регулюванні статусу працівників бюджетної сфери. Не прийняті нові правила конфіскації та арешту доходів, одержаних злочинним шляхом.

Критика Європейської комісії за результатами звіту GRECO заснована на тому, що Україна в рамках інтеграції з Європою взяла на себе зобов'язання привести своє антикорупційне законодавство до європейських стандартів.

І сама ж не виконує ці свої зобов'язання. Причому в Європі складається враження, що виконання програм інтеграції для української влади є не більш ніж іміджевою акцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!