"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ООН поліпшила оцінку зростання світової економіки в 2011 році

Четвер, 26 травня 2011, 12:12

Зростання світової економіки в поточному році складе 3,3%, а в 2012 році прискориться до 3,6%.

Про це ідеться у звіті ООН "Світовий економічний стан і перспективи в 2011 році" (World Economic Situation and Prospects, WESP), повідомляє агентство "Интерфакс".

У січневому варіанті звіту ООН прогнозувала підйом світового ВВП на 3,1% в 2011 році і на 3,5% в 2012 році. За оцінками ООН, в 2010 році ВВП світу зріс на 3,6%.

В оновленому звіті вказується, що нині світова економіка продовжує поступово відновлюватися, проте цей процес відбувається нерівномірно: Китай, Індія та інші emerging markets розвиваються інтенсивно і є локомотивом світового відродження, а розвинені країни відстають у цьому процесі.

Реклама:

Високий рівень безробіття, посилення бюджетно-податкової політики і небезпека валютних війн ставлять під загрозу процес пожвавлення глобальної економіки.

Темпи відновлення світової економіки з середини 2010 року почали сповільнюватися, і всі показники свідчать про більш низькі темпи глобального економічного зростання, наголошується в доповіді.

Оскільки розвинені країни проводять політику бюджетної консолідації для подолання боргової кризи, їх економічне зростання в найближчому майбутньому може сповільнитися.

А країни, що розвиваються, і держави з перехідною економікою зіграють ключову роль у справі сприяння розвиткові післякризової світової економіки, вважають в ООН.

Землетруси, цунамі і криза в ядерній енергетиці в Японії підірвали світовий фінансовий ринок, а дестабілізація ситуації в західній Азії і північній Африці призвела до подальшого зростання цін на нафту, також сильно подорожчало зерно та інші провідні товари.

У зв'язку з цими факторами економічне відродження у світовому масштабі залишається слабким.

При поточних темпах економічного зростання буде потрібно ще 4-5 років, перш ніж безробіття в розвинених країнах знизиться до докризового рівня, наголошується в доповіді ООН.

"Джерелом слабкості є розвинені країни: у США ми очікуємо продовження відновлення при зростанні ВВП у 2,6% в 2011 році і 2,8% в 2012 році, чого абсолютно недостатньо для подолання кризи зайнятості. І ми значно знизили прогноз для Японії в результаті наслідків березневого землетрусу", - заявив директор аналітичного підрозділу департаменту ООН з економічних і соціальних питань Роб Вос.

Через землетруси і цунамі зростання японської економіки складе лише 0,7% в 2011 році і досягне 2,8% в 2012 році.

Економічне зростання в країнах єврозони цього року в середньому складе 1,6%, причому Німеччині, можливо, вдасться досягти 2,9% підйому.

В інших країнах, таких як Греція, Іспанія, Португалія та Ірландія, де сталася сильна боргова криза, будуть спостерігатися спад або вкрай низькі темпи економічного зростання.

Підйом економіки країн, що розвиваються, сповільниться в середньому до 6% в 2011-2012 роках проти 7,1% в 2010 році.

Зокрема, більш помірним буде зростання ВВП Китаю та Індії.

За оцінками ООН, обсяг світової торгівлі буде збільшуватися на 6,5% за рік в 2011 і 2012 роках після стрибка на 10,5% у 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: