Світовій економіці загрожує "стагфляція"

Четвер, 26 травня 2011, 10:29

Організація з економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) заявила, що пожвавлення світової економіки досі стоїть перед численними ризиками, які можуть призвести до так званої "стагфляції" (стагнація+інфляція).

Згідно з прогнозом організації, приріст світової економіки 2011 року становитиме 4,2% порівняно з 4,9% у 2010 році, а 2012 року збільшиться до 4,6%, повідомляє агентство ВВС.

Однак в огляді, представленому в паризькому секретаріаті організації, сказано, що зростання цін на нафту та інші біржові товари, збитки внаслідок землетрусу в Японії і різке уповільнення темпів розвитку економіки Китаю здатні докорінно змінити економічну картину.

У деяких країнах може поширитися таке явище, як стагнація (відсутність росту економіки) і висока інфляція.

Реклама:

Висновки ОЕСР були оприлюднені 25 травня в її штаб-квартирі в Парижі.

Найбільшу загрозу для оздоровлення світової економіки становить подальше зростання цін на нафту, викликане політичною нестабільністю на Близькому Сході - вважають експерти організації, яка охоплює 34 країни з найбільш розвиненими або динамічними економіками світу.

Беручи до уваги подальшу нестабільність державних фінансових систем у багатьох країнах, ОЕСР застерігає, що в разі реалізації будь-якого з факторів ризику світові фінансові ринки можуть далі падати.

Натякаючи на становище в Конгресі США щодо визначення межі дефіциту федерального бюджету, ОЕСР у своєму звіті закликає "вийти з політичного глухого кута", щоб уряди могли впевнено вирішувати проблему дефіциту бюджетів.

З іншого боку, організація прогнозує, що за умови стабілізації цін на товари наслідки нещодавнього стрибка цін і руйнівного землетрусу в Японії для світового економічного зростання почнуть зменшуватися, а в другій половині року почнеться пожвавлення економічного зростання.

Як відомо, Україна, на відміну від Росії, не входить до Організації з економічного співробітництва і розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!