ЄЦБ підніме ставку у випадку необхідності

Середа, 25 травня 2011, 17:27

Європейський Центробанк готовий підняти ключову ставку, якщо буде така необхідність.

Про це повідомив у середу член Керуючої ради ЄЦБ Юрген Штарк, інформує Reuters.

У відповідь на питання грецькій газеті Kathimerini, готовий Європейський Центробанк знову підняти процентні ставки, слідом за підвищенням до 1,25% у квітні, Штарк відповів: "Якщо буде необхідність".

"Ми припускаємо, що основне зростання економіки продовжиться. А тому буде менше необхідності підлаштовувати фінансову та монетарну політику", - сказав Штарк.

Реклама:

Очікується, що ЄЦБ підніме ключову ставку до 1,5% в липні.

Збільшення ставок у червні не очікується, так як голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше, виступаючи на щомісячній прес-конференції на початку травня, не згадав "високу пильність" відносно інфляції, що зазвичай сигналізує про майбутнє підвищення ставок.

За словами Штарка, Центробанк не буде автоматично реагувати на прискорення інфляції, що досягла в квітні 2,8% - найвищого показника з початку світової фінансової кризи в 2008 році.

"Це в основному викликано зростанням цін на сировину. У 2011 році ми в середньому очікуємо інфляції на рівні 2,5%", - додав Штарк.

"Тому нам належить уважно вивчити нинішній стрибок інфляції, щоб зрозуміти, чи було це тимчасовим явищем, або ж варто очікувати макроекономічних наслідків для зростання цін і зарплат".

ЄЦБ опублікує новий економічний прогноз на засіданні 9 червня.

Відповідно до березневого прогнозу, інфляція в 2011 році буде залишатися в межах 2,0-2,6% і 1,0-2,4%% - у наступному році.

Однак економісти очікують перегляду прогнозу у бік збільшення через високі ціни на нафту і сировинні товари.

Штарк також зазначив, що незважаючи на його прогнози про зростання економіки єврозони, боргова криза створює високу невизначеність.

Тим не менш, він додав, що ЄЦБ не буде переносити підвищення ставки, щоб допомогти обтяженим боргами периферійним країнам.

"ЄЦБ відкрито говорить про те, що ми повинні брати до уваги ситуацію в єврозоні в цілому. Ми не можемо підлаштовувати монетарну політику під певні регіони. Інакше це означало б денаціоналізацію монетарної політики", - сказав Штарк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!