Присяжнюк готовий до діалогу із зернотрейдерами

Середа, 25 травня 2011, 12:44

Україна має реальні перспективи зміцнити свої позиції в якості найбільших світових експортерів зерна і внести вагомий внесок у подолання світової продовольчої кризи.

Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За словами міністра, експортний потенціал України та методи захисту інтересів вітчизняних виробників зерна будуть обговорюватися у четвер на Міжнародній зерновій конференції.

"Свою участь підтвердили близько 1500 делегатів, включаючи представників багатьох світових бірж. Проведення заходу такого рівня саме в Києві - свідчення віри міжнародного співтовариства в агропромисловий потенціал України. Протягом останніх років Україна стабільно знаходиться в п'ятірці найбільших світових експортерів зерна", - сказав міністр.

Реклама:

"На наш погляд, ми маємо реальну можливість зміцнити свої лідерські позиції, оскільки плануємо протягом наступних п'яти років наблизитися до 80 млн. тонн виробництва зерна і понад 30 млн. тонн його експорту", - зазначив голова Мінагрополітики.

Разом із тим, на думку Присяжнюка, уряду необхідно уважно контролювати низку питань щодо ринку зерна, зокрема вплив цінових коливань на цьому ринку на стрімке зростання інфляції, оскільки у споживчому кошику українця, на відміну від розвинених країн світу, близько 60% становлять продовольчі товари.

"Відповідальне ставлення до цього питання дозволило зберегти стабільність цін на зерно та хлібобулочні вироби в протягом цього року. Найближчим часом, з огляду на близький початок нових жнив, ми плануємо звернутися до уряду з клопотанням про скасування квотування експорту зерна. І ми не будемо ініціювати введення квот в наступному маркетинговому році, поки не буде загрози продовольчої безпеки країни", - зазначив М. Присяжнюк.

"З цього питання у нас повне взаєморозуміння з зернотрейдерами і міжнародними фінансовими установами", - наголосив він.

Як відомо, міжнародна зернова конференція організована Міжнародною асоціацією торгівлі зерном і кормами (GAFTA) та Українською зерновою асоціацією за підтримки ФАО, ООН, Всесвітнього банку і МВФ.

Тема цьогорічної конференції - "Вільна торгівля без бар'єрів: зерновий ринок і державна політика".

За даними Мінагрополітики, експорт продукції підприємств АПК за перший квартал 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року збільшився на 41% і склав приблизно 900 млн. доларів.

Протягом 2011-2012 маркетингового року Україна планує експортувати 19-20 млн. тонн зернових.

Традиційно пшениці вивезуть 8-9 млн. тонн, кукурудзи - 4 млн. тонн, ячменю - 5-6 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!