Молдова блокує вирішення торговельного конфлікту з Україною

Середа, 25 травня 2011, 10:40

Молдова використовувала право вето для створення при СОТ експертної групи з вирішення торгової суперечки з Україною.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на одного з учасників засідання органу в Женеві.

За словами співрозмовника видання, єдиний представник від молдавської делегації, перший секретар посольства Молдови в Женеві заявила, що відповідно до процедури відхиляє створення групи експертів.

Як відомо, 17 лютого Україна направила до секретаріату СОТ прохання розпочати офіційні консультації з Молдовою про скасування дискримінації при стягненні екологічного збору з імпортерів пива та соків.

Реклама:

Причина звернення - застосування молдавською владою імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,52-1,95 гривні) за упаковку товару, що містить пластиковий матеріал, або упаковку tetra pack (за винятком молочної продукції).

Від справляння Молдовою екологічного збору в основному постраждали українські виробники пива і соків, експорт яких в сусідню країну за 2010 рік знизився на 32-35%.

У свою чергу Молдова вважає, що дискримінації не існує, оскільки при імпорті порожньої пластикової тари, що використовується місцевими виробниками, вже сплачується спеціальний екологічний збір в розмірі 0,5-3% від вартості продукції.

З моменту подачі України звернення до СОТ молдавська сторона так і не визначилася з датою і місцем двосторонньої зустрічі в рамках консультацій.

Єдина технічна зустріч з цього питання була проведена 17 березня в Женеві.

Проте в Мінекономрозвитку України відзначають, що молдавська сторона попросила не вважати переговори консультаціями сторін.

При цьому в Мінекономіки Молдови заявляють, що очікують від української сторони нової пропозиції про консультації.

Наступне засідання органу СОТ із вирішення спорів заплановано на 17 червня.

Для того, щоб на ньому повторно було розглянуте питання створення групи експертів для розгляду спору з Молдовою, українська сторона повинна подати відповідний запит до 6 червня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: