Присяжнюк оголосив про реформу аграрної освіти

Вівторок, 24 травня 2011, 14:36

Для забезпечення аграрного сектора професійними кадрами та підвищення якості аграрної освіти Міністерство агрополітики і продовольства розробило концепцію реформування галузі.

Про це заявив міністр агрополітики та продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми проаналізували систему роботи аграрної освіти протягом кількох останніх років. З'ясувалося, що тільки протягом двох останніх років з аграрних вузів було відраховано майже 9,5 тисяч студентів. Це студенти, на яких уже витрачені кошти, в переважній більшості - державні", - зазначив Присяжнюк.

"По-друге, Україна не має кваліфікованого тракториста, молодшого робітника. При цьому багато випускників із дипломами аграріїв працюють на заправках, ринках і ще бог знає де, тільки не на вітчизняне сільське господарство", - додав він.

Реклама:

Що забезпечити аграрний сектор професійними кадрами і підвищити якість аграрної освіти, Мінагрополітики розробило концепцію реформування галузі.

Міністерство має намір оптимізувати наявні матеріально-технічні ресурси, підвищити якість освіти та забезпечити кадрами сільське господарство України.

"Для цього в першу чергу буде проведена оптимізація аграрних навчальних закладів", - повідомив міністр.

Планується, що в результаті з'явиться дев'ять потужних регіональних навчальних науково-виробничих комплексів.

Головними установами в них будуть аграрні університети.

До складу також увійдуть наукові установи, які є в структурі Національної академії аграрних наук.

Пропоновані реформи, на думку міністра, вирішать питання забезпечення випускників аграрних вузів першим робочим місцем.

"Ми активізували роботу головних управлінь сільського господарства всіх облдержадміністрацій, які, даючи цільове спрямування, на 90% забували про тих, кого вони направляли на навчання. Відтепер розподіл випускників на роботу буде здійснюватися під контролем профільного департаменту міністерства", - повідомив Присяжнюк.

Аграрні вузи більше не будуть "розпорошуватися" на непрофільні спеціальності-бухгалтерів, філологів, юристів, зазначив міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!