"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Забудовникам дали надто багато свободи

Вівторок, 24 травня 2011, 14:24

Надмірна свобода в діях забудовників може спричинити зловживання з їхнього боку, що можуть бути небезпечними для життя.

Так вважає керуючий партнер адвокатського об'єднання Arzinger Тимур Бондарєв.

За його словами, спрощена процедура введення об'єкта в експлуатацію, яка передбачена законом "Про регулювання містобудівної діяльності", не передбачає погодження з органами державної влади або місцево самоврядування.

"І навіть інспекція архітектурно-будівельного контролю фактично не видає жодного дозвільного документу, вона лише проводить реєстрацію декларації про готовність об'єкта до експлуатації, оформленого самим замовником будівництва", - пояснює експерт.

"Більше того, інспекція не проводить ніяких перевірок об'єкта на предмет відповідності проектної документації, вимогам будівельних норм і стандартів", - підкреслює юрист.

З одного боку, він вважає, що така спрощена процедура дозволить суттєво прискорити завершальний етап будівництва.

"Це значно підвищує привабливість України як для локальних, так і для іноземних девелоперів", - зазначає Бондарєв.

З іншого боку, каже він, спрощена процедура введення в експлуатацію застосовується до об'єктів будівництва, які фактично зводяться без реального контролю з боку держави.

Зокрема, для будівництва об'єктів I-III категорій складності на сьогоднішній день скасовані вимоги до обов'язкової комплексної експертизи проектної документації і необхідності отримувати дозвіл на виконання будівельних робіт.

"Питання щодо відповідності таких об'єктів державним будівельним нормам, у тому числі, нормам щодо надійності та безпеки конструкцій, фактично лежить у площині сумлінності замовника і генерального підрядника", - пояснює юрист.

При цьому, сьогодні немає нормативних актів, які передбачають контроль за правильністю присвоєння об'єкту будівництва тієї чи іншої категорії складності.

"Не важко припустити, що така надмірна свобода в діях забудовників може спричинити можливі зловживання з їх сторони з метою прискорення та здешевлення процесу будівництва", - вважає Бондарєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!