"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінськ девальвує офіційний курс - ЗМІ

Понеділок, 23 травня 2011, 17:15

Національний банк Білорусі з вівторка девальвує офіційний курс рубля до 4,930 рублів за долар з 3,155 рублів.

Про це сказали Reuters джерела на ринку.

Представник Нацбанку відмовився коментувати цю інформацію.

Раніше білоруська влада заявляла, що має намір прийняти важливі рішення щодо ситуації на валютному ринку в понеділок-вівторок, пообіцявши в перспективі уніфікацію курсу національної валюти.

Реклама:

Зараз в Білорусі діє щонайменше чотири обмінні курси.

"Сьогодні до нас звернулися з банку і запропонували подавати на завтра заявку на покупку валюти через біржу на рівні 5,000 рублів", - сказав власник приватної компанії.

"На ринку називають курс на завтра 4,930 за долар. Непряма ознака, що офіційний курс до цих пір не оновився", - сказало джерело на ринку.

Нацбанк встановлює офіційний курс рубля на наступний день за результатами торгів на Білоруській валютно-фондовій біржі.

Зазвичай Нацбанк оголошує курси до 12.00.

Згідно з повідомленням біржі, на торгах понеділка курс рубля знизився до 3,194 рублів за долар з 3,155 рублів на торгах у п'ятницю, однак Нацбанк до цих пір не оголосив офіційний курс на вівторок.

У квітні Нацбанк відпустив курсоутворення на міжбанківському ринку, а в травні оголосив про скасування обмежень на готівковому ринку, зберігши негласну рекомендацію не перевищувати при угодах курс в 4,500 рублів за долар.

При цьому Нацбанк продовжує жорстко контролювати біржові курси, де згідно з існуючими правилами експортери повинні продавати 30% валютної виручки.

Курс рубля на міжбанку, який знижувався з квітня, почав зміцнюватися в минулу п'ятницю.

У понеділок котирування на міжбанку становила 6,400/6,800 рублів за долар, проти історичного мінімуму 8,000/9,000 рублів в минулий четвер.

Білорусь говорила, що розраховує стабілізувати ситуацію на валютному ринку за допомогою обіцяного Росією кредиту на 3 мільярди доларів, з яких 1,2 мільярда можуть надійти в нинішньому році.

Після саміту СНД в Мінську в четвер, в якому брав участь прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, російський міністр фінансів Олексій Кудрін сказав, що умовою виділення Білорусії кредиту з фонду ЄврАзЕС є приватизація білоруських активів, і дав зрозуміти, що Москва вимагає ліквідувати множинність курсів валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!