"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд зупинив фінансування авіапрому

Понеділок, 23 травня 2011, 15:17

Уряд призупинив фінансування з держбюджету авіапрому в 2010 році, а в 2011 році кошти на галузь взагалі не передбачені.

"Результати проведеного Рахунковою палатою аудиту засвідчили, що діяльність Міністерства промислової політики (вже ліквідоване) у сфері розвитку авіаційної промисловості протягом останніх трьох років була непослідовною та недостатньо ефективною", - йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Мета Державної комплексної програми розвитку авіаційної промисловості України до 2010 року не досягнута, резюмують у Рахунковій палаті.

"У 2008-2009 роках обсяги фінансування авіапрому суттєво збільшилися і становили близько 727,5 мільйона гривень, або 80% від передбачених законами про держбюджет. Проте фінансування відбувалося безсистемно...", - зазначається у повідомленні.

Реклама:

Рахункова палата підкреслила, що вітчизняна літакобудівна галузь тривалий час перебуває у кризовому стані.

"Її науково-технічний та технологічний потенціал знижується, наростає науково-технологічне відставання від розвинутих держав. Зношеність основних фондів підприємств галузі - більше 70%. Галузь потерпає від дефіциту кваліфікованих кадрів. Система стимулювання продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках відсутня", - повідомляє прес-служба.

Згідно з повідомленням, з 2010 року, стан фінансування галузі суттєво погіршився.

"У 2010 році кошти державного бюджету на авіаційну промисловість взагалі не виділялися. В цей період на двох серійних заводах було випущено лише по одному літаку. На 2011 рік кошти на розвиток авіапрому у держбюджеті взагалі не передбачені", - підкреслюють фахівці Рахункової палати.

Як наслідок, ситуація у галузі загострюється.

"Зокрема, фінансовий стан ХДАВП повертається до кризових показників 2007 року, на підприємстві утворилася заборгованість із заробітної плати. Показники діяльності колишнього ДП "КиАЗ "Аміант", а на сьогодні філії ДП "Антонов "Серійний завод "Антонов" також погіршуються. У 2010 році збитки від його господарської діяльності становили 252,5 мільйонів гривень", - повідомляє рахункова палата.

"Водночас міністерством і окремими підприємствами авіабудівної галузі з порушенням вимог чинного законодавства та неефективно використано майже дві третини від освоєних коштів", - підсумували ревізори.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: