Наприкінці року Україна купуватиме газ по 400 доларів

Понеділок, 23 травня 2011, 10:41

Тепер Україна буде закуповувати газ не по 313 доларів за тисячу кубометрів, а по 350 доларів за тисячу кубометрів (у третьому кварталі), і не по 347 доларів за тисячу кубометрів, а по 400 доларів за тисячу кубометрів (у четвертому).

Про це заявив заступник директора департаменту нафти та газу Міненерго Костянтин Бородін, пише газета "Сегодня".

І це - вже з урахуванням знижки в 100 доларів із боку "Газпрому", про яку домовилися президенти Віктор Янукович і Дмитро Медведєв в 2010 році, зазначив він.

Зростання цін Бородін пов'язує із несподіваним подорожчанням нафти через події на Близькому Сході.

Реклама:

"Це серйозно погіршило торговельний баланс України, адже за підсумками першого кварталу перевищення імпорту над експортом склало понад 1,55 млрд. доларів, хоча рік тому було навпаки - продали більше на 180,6 млн. доларів, в основному це через дорогий газ", - говорить економіст Віктор Лисицький.

Опитані виданням експерти вважають, що переговори між "Нафтогазом" і "Газпромом" знову застопорилися, адже, незважаючи на анонсований Кабміном приїзд до Києва глави "Газпрому" Олексія Міллера, він так і не з'явився в Україні.

"Швидше за все, робочій групі не вдалося домовитися про щось конкретне, тому й не приїхав. Поки Росію все влаштовує, незважаючи на вимоги не лише Європи, але й Україну знизити ціну", - говорить незалежний експерт Валентин Землянський.

А міністр ПЕК тіньового Кабміну Олександр Гудима говорить, що відсутність прогресу на переговорах говорить про те, що Росія розраховує: нам нікуди буде подітися напередодні зими без газу, і своєю непоступливістю поступово дотискає Україну, схиляючи її до вступу до Митного союзу.

У Митному союзі Москва нам обіцяє газ по 200 доларів за тисячу кубометрів, нагадав експерт.

Як повідомлялося, з урахуванням 100-доларової знижки ціна російського газу для України на кордоні у першому кварталі становила 263 доларів за тисячу кубометрів, у другому - 293 доларів за тисячу кубометрів, на третій квартал прогнозувалася ціна у 313 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: