У Азарова замінять іноземні ліки вітчизняними

Понеділок, 23 травня 2011, 09:54

Незабаром частка вітчизняних лікарських засобів, біотехнологічних препаратів, зокрема вакцин і сироваток, на ринку України значно зросте.

Міністерство охорони здоров'я розробило і запропонувало до обговорення відповідний проект концепції Державної цільової програми з розвитку імпортозамінних виробництв в Україні у 2011-2021 роках, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За даними Міністерства охорони здоров'я, реалізація програми дозволить вже до 2021 року задовольнити внутрішній попит і забезпечити потребу охорони здоров'я України в лікарських препаратах вітчизняного виробництва не менш ніж на 50% у грошовому еквіваленті і на 85% у номенклатурі лікарських препаратів.

Програмою також передбачено налагодити виробництво в Україні саме тих препаратів, які закуповуються за державні кошти, що, за оцінками експертів, забезпечить значну економію в бюджеті країни.

Реклама:

Ліки, які будуть вироблятися в Україні, не будуть поступатися імпортним препаратам за ефективністю, безпекою та якістю і, за розрахунками фахівців МОЗ, завдяки зниженню вартості будуть доступні громадянам.

Статистика свідчить, що останні 10 років частка вітчизняних лікарських засобів на фармацевтичному ринку постійно скорочувалася (з 39% у 2005 році до 26,5% у 2011 році).

Зараз в Україні зареєстровано 14308 лікарських засобів, з яких 11527 - торгових марок готових лікарських засобів, інші - речовини та упаковки in bulk.

Із міжнародною непатентованою назвою (INN) числиться 1343 лікарських засобів.

Із них всього 232 INN (17,3%) - препарати вітчизняних виробників, 692 INN (51,5%) - імпортні препарати, а 419 INN (31,2%) мають торгові марки як імпортних, так і вітчизняних виробників одночасно.

Виконання програми розвитку імпортозамінних виробництв, на думку розробників, дозволить швидко забезпечити виготовлення багатьох життєво важливих вітчизняних лікарських засобів і вивести на сучасний рівень вітчизняні наукові дослідження з розробки і створення оригінальних фармацевтичних субстанцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!