"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров не хоче домовлятись про нову ціну газу через суди

Понеділок, 2 травня 2011, 12:18

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що недоцільно вдаватися до судових розглядів при перегляді газових угод з Росією.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Україна", що транслювалося 1 травня, передають "Українські новини".

"У відносинах з партнерами вдаватися до судового розгляду, до судових позовів, це, я б сказав, найостанніша справа. Ми зараз налаштовані на переговірний процес", - сказав Азаров.

Прем'єр зазначив, що коли світова ціна на нафту була відносно низькою, то й ціна на газ для України була відносно прийнятною з урахуванням знижки за харківськими угодами.

Реклама:

Нині ж, підкреслив він, коли ціна нафти практично подвоїлася, а Росія підняла на неї експортне мито, ціна на газ для України стає непід'ємною.

"Саме зараз ми росіянам показали, що от на цьому етапі дивіться що виходить. Україна отримує газ за формулою Тимошенко значно дорожче, ніж Німеччина, Польща. Це що - хіба нормально? Це що, уписується в наше стратегічне партнерство? І за великим рахунком Росія вимушена буде з нами погодитися", - заявив Азаров.

Прем'єр зазначив, що обопільна домовленість не може діяти, якщо не влаштовує одну зі сторін.

"Найголовніше, не може існувати договір, що одну сторону влаштовує, а іншу не влаштовує. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. І от він зараз настав", - сказав прем'єр-міністр.

Прем'єр також ще раз заявив, що для України прийнятною є ціна газу приблизно в 200 доларів за тисячу куб. м з урахуванням знижки, отриманої за харківськими угодами.

19 квітня Україна й Росія домовилися про створення робочої групи з питань умов поставок природного газу в Україну.

Раніше Росія заявила про готовність проаналізувати формулу ціни на природний газ, що закріплена в контрактах Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і російського "Газпрому".

Україна сподівається на зниження ціни імпортного природного газу, що поставляє Росія, до економічно обґрунтованого рівня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: