Азаров хоче прив'язати газ до вугілля

Понеділок, 2 травня 2011, 10:00

Прем`єр Микола Азаров переконаний, що "харківські угоди" "працюватимуть" і надалі.

В ефірі телеканалу "Україна" в неділю він відзначив позитив, який Україна здобула в результаті зниження ціни на газ на 100 доларів за тисячу кубометрів за цими угодами, повідомляє УНІАН.

"Такі найважливіші продовольчі позиції, як наприклад, м`ясо, хліб, макаронні вироби - практично ціни не зросли. Вони у нас в Україні є значно нижчими, ніж в оточуючих нас країнах", - зазначив Азаров.

"Цей чинник багато в чому залежить від того, що нам вдалося укласти "харківські угоди", вдалося знизити ціну на газ на значну суму. І тому я абсолютно переконаний, що ці угоди працюватимуть", - підкреслив прем'єр.

Реклама:

Він також повідомив, що Україна пропонує Росії у формулі розрахунку ціни на газ замість вартості газойля враховувати вартість вугілля.

За словами Азарова, газойль в Україні практично не застосовується в якості палива.

"Йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив`язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. А який ресурс може замінити газ в Україні? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Так чому ж не прив`язатися в цій формулі до вугілля?", - сказав Азаров у відповідь на прохання перерахувати аргументи, які висуває Україна в переговорах з Росією для зміни формули утворення ціни на газ.

Крім того, Азаров зауважив, що серед аргументів є також факт вищої вартості газу для України, ніж для країн Європи і те, що двосторонній договір не може діяти, якщо не влаштовує одну зі сторін.

"Найголовніше, не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно наступає момент, коли цей договір розривається. І ось він зараз настав", - сказав прем`єр.

Азаров також не став прогнозувати ціну на бензин на період до кінця літа 2011 року через "невизначене зростання ціни на нафту на основних ринках".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!