"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україна обрала вдалий час для перегляду газових угод

Четвер, 19 травня 2011, 17:57

Останніми тижнями українські чиновники формували інформаційну платформу для перегляду газових угод з Росією.

Керівники "Газпрому" попередньо заявили, що їх влаштовують умови поточних угод. Українська сторона стверджує, що ціна на газ в договорах завищена.

Ці договори були підписані в 2009 році за підтримки колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, нагадав у коментарі "Економічній правді" аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.

"Державна прокуратура тепер звинувачує Тимошенко у перевищенні своїх повноважень при підписанні газової угоди. Це може слугувати юридичною підставою для визнання газових договорів недійсними", - вважає він.

Реклама:

Експерт нагадав, що коли договори підписувались у 2009 році, ціна на імпорт газу для України (без урахування витрат на транзит) була найвищою в Європі, тоді як плата за транзит, яку отримувала Україна, була найменшою.

Вже тоді в країні висловлювались думки, що угода передбачала великі переваги для Росії.

"28 квітня Україна і Росія розпочали двосторонні переговори щодо внесення змін до договору, що надає сторонам 30 днів для погодження можливих змін. У протилежному випадку справа може потрапити до арбітражного суду в Стокгольмі, що передбачено угодами", - відзначив Заблоцький.

На його думку, Україна вибрала дуже сприятливий період для проведення переговорів, оскільки зараз тепло і немає нагальної соціальної потреби підтримувати високі обсяги імпортування газу.

"Таким чином, у випадку нових конфронтацій із обмеженим обсягом імпорту газу Україна, вірогідно, матиме сильні позиції", - наголосив він.

Заболоцький відзначив, що наразі неможливо передбачити результат цих переговорів, хоча, найбільш ймовірно, 30-денний період проведення процедур двосторонніх переговорів пройде спокійно.

"Україна відчуває гостру потребу перегляду договорів, оскільки на імпорт газу припадає майже 8% ВВП, а ціни наразі прив'язані до ціни на нафту. Окрім цього, на субсидіювання "Нафтогазу", державної компанії з транзиту та імпорту газу, МВФ встановило обмеження в рамках зменшення дефіциту державного бюджету", - зазначив експерт.

Іншим рішенням може бути підвищення внутрішніх цін на житлово-комунальні послуги, які населення сприймають дуже болюче.

"Тому весь процес проведення переговорів є частиною дуже широкого політичного і бюджетного поля і може тривати декілька місяців до остаточного вирішення", - підсумував Заболоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: