Єврокомісія хоче гарантій для інвесторів у газопроводи

Четвер, 19 травня 2011, 17:40

Інвестиції в будівництво нових газопроводів повинні бути захищені.

Про це заявив генеральний директор генерального директорату з питань енергетики Єврокомісії Філіп Лоу на міжнародній конференції "Енергетичний діалог Росія-Європейський союз: газовий аспект", повідомляє агентство "Интерфакс".

Коментуючи перспективи реалізації положень третього енергетичного пакета, Лоу зазначив, що його недостатньо для того, щоб запрацював європейський енергетичний ринок.

"Нам потрібні взаємодії між постачальниками та споживачами", - сказав він.

Реклама:

"Потрібно переконатися, що інвестори (у будівництво газопроводів) матимуть заохочувальні моменти, щоб прийти в Європу", - також додав він.

Лоу вважає, що російські компанії повинні брати участь в обговоренні положень третього енергопакету, щоб їх моделі були затребувані.

Це перша поступка Єврокомісії по відношенню до російських компаній, зокрема, до "Газпрома", який говорив про необхідність захисту інвестицій, оскільки третій енергопакет, на його думку, не створював необхідних механізмів для того, щоб Росія будувала нові газопроводи до Європи.

Лоу підкреслив, що третій енергопакет повинен бути зрозумілий для всіх учасників ринку.

"Ще не кінець, а початок, щоб позначити юридичні рамки (застосування положень третього енергопакету)", - сказав він.

Він підкреслив, що в рамках поділу компаній за власністю необхідно зробити так, щоб інвестиції, зроблені власником трубопроводу, були повернуті.

"Це потрібно роз'яснити", - сказав він.

Лоу пояснив, що країни, які будуть імплементувати в своє законодавство положення третього енергопакету, повинні розуміти, що інвестору потрібне повернення вкладених інвестицій.

"Третій енергопакет - це досить гнучкий інструмент", - сказав він.

Лоу також відзначив, що попит на газ буде збільшуватися, "і ми спробуємо надати інвесторам більше впевненості".

Він зазначив, що Європі необхідні безпечні і конкурентоспроможні поставки з різних джерел.

Однак, "які б не були переваги зрідженого природного газу в плані диверсифікації маршрутів, газ, що поставляється магістральними газопроводами, є одним із надійних джерел".

Він також висловився за те, щоб плани розвитку енергетики ЄС в цілому відповідали планам різних держав, що входять до Євросоюзу.

"Думаю, якщо не на загальноєвропейському, то на національних рівнях газ залишається найпривабливішим видом палива", - сказав він.

Він зазначив, що дорожня карта розвитку ЄС до 2050 року повинна бути готова восени 2011 року.

Водночас, Лоу висловився за необхідність залучення іноземних інвестицій в російську газову галузь.

"Попит на газ у Євросоюзі залежить від розвитку російського ринку, від обсягів видобутку газу", - пояснив він.

Лоу також висловив думку, що відносини між постачальником і споживачем газу повинні будуватися на базі довгострокових контрактів, вони дають ясність інвесторам, але має бути й спотова складова.

Він відзначив, що Євросоюз бачить низку технологічних та економічних перешкод для широкого використання відновлюваних джерел енергії.

"Довгострокові перспективи газу в Євросоюзі повинні розглядатися як один із ключових моментів", - наголосив Лоу.

У свою чергу заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв зазначив, що у зв'язку з ситуацією на світовому ринку газу "Газпром" адаптував деякі контракти з поставки газу, ввівши в них спотову складову, проте в цілому "Газпром" не розглядає можливість затвердження спотової ціни як основи для ціноутворення на газ.

Він також висловив критику застосування положень третього енергопакету Литвою, підкресливши, що ця прибалтійська країна намагається сліпо застосувати положення третього енергопакету, навіть не маючи альтернативних джерел газу.

Він також заявив, що Литва намагається витіснити "Газпром" з литовського ринку, що загрожує компанії, а також іншому інвестору у литовські газопроводи - германської E. ON - втратою вкладених коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: