"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Через нові газові потоки Україна може втратити 700 мільйонів - ЗМІ

Четвер, 19 травня 2011, 09:27

Компанія Nord Stream AG, яка будує однойменний газопровід, заявила про плани з'єднати три секції першої нитки трубопроводу вже до кінця червня.

Раніше в компанії планували зробити це до кінця серпня. У Nord Stream відзначають, що постачання газу з цієї магістралі безпосередньо з Росії до Євросоюзу може початися вже в жовтні, а не в грудні-січні, як планувалося раніше, пише "Комерсант Україна".

У компанії "Газпром експорт" підтвердили початок робіт на морській ділянці майбутньої траси газопроводу South Stream в межах територіальних вод Росії і Туреччини на науково-дослідному судні "Академік Голіцин".

Таким чином, "Газпром" приступив до практичної реалізації проекту другого газопроводу в обхід України.

Реклама:

За інформацією генерального директора ТОВ "Пітер Газ" - проводить роботи,  Олега Сергеєва, найближчим часом буде отримано дозвіл на аналогічні роботи у водах Болгарії.

Всі дослідницькі роботи планується завершити до кінця 2011 року.

Газопровід Nord Stream пройде з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

Потужність першої нитки складе 27 мільярдів кубометрів газу в рік, друга нитка тієї ж потужності повинна бути побудована в 2012 році.

Другий обхідний газопровід - South Stream - загальною потужністю 63 мільярди кубометрів газу на рік повинен пройти по дну Чорного моря з Росії до Болгарії, а потім - у Сербію, Угорщину, Словенію, Австрію і Північну Італію.

У прес-службі Міністерства енергетики та вугільної промисловості коментувати можливість більш раннього запуску обхідних газопроводів не стали.

Втім, високопоставлене джерело видання в міністерстві заявило, що це вкрай негативно позначиться на транзиті газу через територію Україну.

"Це, по суті, дає можливість "Газпрому" проводити свою кампанію з контрактації на 2012 рік вже з урахуванням переведення частини обсягів на Nord Stream", - говорить співрозмовник.

За його словами, в найближчі два роки обсяг споживання газу в країнах Євросоюзу зросте на 25 мільярдів кубометрів.

"Ми сподівалися, що ці обсяги все-таки підуть по українській газотранспортній системі", - говорять в Міненерго.

Співрозмовник нагадує, що пропускна здатність ГТС в напрямку Західної Європи складає 142 мільярда кубометрів, тоді як фактично в 2010 році в Європу було передано 95 мільярдів кубометрів.

За його розрахунками, через запуск Nord Stream "Укртрансгаз" вже в 2012 році недоотримає 700-720 мільйонів доларів виручки.

Ситуація посилюється тим, що Україна зараз веде переговори з "Газпромом" про перегляд формули ціни природного газу.

Джерело, знайоме з ходом переговорів, заявило в, що "Газпром" проводить їх "винятково з політичної ввічливості", без наміру що-небудь міняти в діючих контрактах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!