"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не хоче пускати ЄС в українську "трубу"

Середа, 18 травня 2011, 19:06

Росія виступає проти поширення правил Третього енергопакета на ГТС України.

Про це заявив віце-спікер Держдуми Росії, президент російського газового товариства Валерій Язєв на прес-конференції у Берліні, повідомляє агентство УНІАН.

"Наша позиція така: Третій енергетичний пакет має діяти там, де закінчуються наші магістральні газопроводи - "Північний потік", "Південний потік", а також трубопровідні системи, які йдуть через Україну, аби право доступу третіх осіб не розумілося буквально, а був якийсь гнучкий механізм", - сказав Язєв.

Він нагадав, що Україна ратифікувала угоду про вступ до енергетичного співтовариства Європи, що передбачає ухвалення, зокрема, норм Третього енергетичного пакета.

Реклама:

"Це ставить під питання, а чи зможе Україна виконати зобов`язання перед "Газпромом" про прокачування задекларованих обсягів газу... Україна як завжди між - хоче повномасштабної співпраці як з "Газпромом", так і з ЄС", - сказав він.

За його словами, упровадження загальноєвропейських норм в енергетичну сферу в Україні ускладнює відносини з Росією.

Як відомо, "Третій енергетичний пакет", запропонований Єврокомісією ще в 2007 році, описує нові правила гри на європейському газовому ринку. Документ, зокрема, передбачає, що компанії-продавці газу і електрики не повинні володіти транспортними мережами, оскільки це призводить до штучного підвищення цін.

Окремо в документі прописано, що ці правила мають застосовуватися не лише до європейських компаній, а й до фірм із третіх країн, що працюють в ЄС.

У "Третьому енергетичному пакеті" зазначається, що влада кожної європейської країни може відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розподілу видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!