Лукашенко каже, що РФ пообіцяла 6 мільярдів кредитів

Вівторок, 17 травня 2011, 17:23
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія готова надати кредити  на понад 6 мільярдів доларів.

Про це повідомив прес-служба Лукашенка, інформує Reuters.

"Я тільки що говорив з президентом Росії Дмитром Анатолійовичем Медведєвим ... У нас йдуть переговори з РФ про надання стабілізаційного кредиту на підтримку курсу білоруського рубля. Вони готові до того, щоб надати терміново, якщо це потрібно, і це приблизно 3,1 мільярда доларів", - цитує прес-служба президента Білорусі.

Російська сторона, раніше обговорювала набагато меншу допомогу Білорусі, поки повідомила лише про факт телефонної розмови Лукашенка з Медведєвим, проте в повідомленні прес-служби Кремля про кредити нічого не говориться.

Білорусь, що переживає валютна кризу розраховувала стабілізувати ситуацію на грошовому ринку за рахунок кредитів на 3 мільярди доларів від Росії і антикризового фонду ЄврАзЕС.

Проте минулого тижня російський міністр фінансів Олексій Кудрін сказав, що Москва готова видати Білорусі в 2011-1013 роках тільки по мільярду доларів на рік за рахунок коштів фонду.

Реклама:

Кудрін вважає, що крім кредитної підтримки, Білорусь могла б залучити ще більше 2 мільярдів доларів у 2011 році за рахунок приватизації.

Тим часом білоруський президент стверджує, що на додаток до 3,1 мільярда доларів на боротьбу з валютною кризою Росія готова надати під майбутні поставки білоруських товарів ще 3 мільярди доларів.

"Разом виходить шість з гаком мільярдів доларів - цього досить у цьому році, не тільки для стабілізації, але і для того, щоб мати солідні золотовалютні резерви", - сказав Лукашенко.

Термін передбачуваних кредитів у повідомленні не зазначений.

Джерело "Інтерфаксу" у владних структурах РФ стверджує, що натомість на підтримку Білорусі Росія розраховує отримати контроль над білоруською газотранспортною монополією Белтрансгаз.

"Мова йде про можливість надання кредиту до мільярда доларів з Антикризового фонду - ЄврАзЕС та придбання контрольного пакету "Бєлтрансгазу" "Газпромом", - цитує видання своє джерело.

Валютна криза виснажила резерви білоруського Нацбанку, які з початку року скоротилися на 1,3 мільярда доларів і становили на початок травня 3,7 мільярда доларів.

Курс білоруського рубля на міжбанківському ринку падає, після того як Нацбанк формально відпустив курс на готівковому ринку в минулу середу.

При цьому джерела говорять про збереження негласних обмежень на встановлення максимально допустимого курсу на рівні 4,500 за долар, при курсах на міжбанку, які доходять у вівторок до 7,000.

Учасники ринку та експерти звинувачують владу країни у бездіяльності. Зустрічаючись з главою уряду у вівторок, Лукашенко сказав, що готовий втрутитися.

"Ще раз хочу вас попередити, щоб ви мені представили об'єктивну оцінку, щоб я нарешті міг зробити певні висновки, тому що доповідачів багато, а висновок повинен бути один", - заявив він.

Девальвація білоруського рубля, обмеження Нацбанку привели до зростання цін на імпорт, дефіциту валюти і довгих черг в обмінниках, в яких люди очікують випадкових продавців доларів і євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!