"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україні буде важко домовитись з МВФ

Вівторок, 17 травня 2011, 17:00

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на природний газ для населення, щоб прийняти рішення про виділення третього траншу за програмою stand by.

Начальник аналітичного департаменту інвестгрупи ТАСК Андрій Шевчишин вважає, що Україні буде важко досягти компромісу із міжнародним інститутом.

"У поточній ситуації МВФ буде жорстко стояти на своїх позиціях. Адже є тиск з боку донорів Фонду, невирішені проблеми в Греції, Португалії. До цих країн також висунуті жорсткі вимоги, які повинні виконуватися", - зазначив експерт.

За його словами, зараз золотовалютні резерви досягли рекордних значень, що може дозволити Україні "більш-менш" безболісно прожити 2011 рік.

Реклама:

Аналітик зауважив, що ситуація з обслуговування державного боргу буде складнішою у 2012 році.

При цьому Шевчишин наголошує, що виконати одну з вимог МВФ і провести пенсійну реформу уряд може тільки "в авральному порядку".

"Є напрацювання і діючі робочі групи. Проте немає роз'яснювальної роботи серед населення, що є одним з найважливіших блоків для впровадження Пенсійної реформи", - стверджує економіст.

"Отримати другу хвилю протестів через нерозуміння, як це було з Податковим кодексом, не вихід із ситуації", - вважає він.

Що стосується питання підвищення тарифів на газ, то на думку Шевчишина, завдяки відтягування рішення по ньому Україні вдалося уникнути інфляційного "вибуху" в березні-квітні.

Втім, найближчим часом він очікує, що уряд буде змушений піти на підвищення тарифів. "Можливо, в червні або липні через очікування дефляції", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!