"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

VAB Банк може об'єднатися із "Фінансовою ініціативою"

Вівторок, 17 травня 2011, 11:27

На банківському ринку України готується одне з наймасштабніших банківських злиттів: банк "Фінансова ініціатива" може об'єднатися із VAB Банком.

Підготовка до об'єднання фінансових установ була розпочата в банках після зміни складу акціонерів VAB Банку на початку 2011 року, пише газета "Економічні відомості" із посиланням на джерела в Нацбанку.

Тоді понад 84% акцій VAB, які належали нідерландсько-ізраїльській групі Kardan, були продані групі "міжнародних" інвесторів, серед яких фінансисти називали імена підприємців Олега Бахматюка і Леоніда Юрушева.

Банк "Фінансова ініціатива" також входить в орбіту інтересів Бахматюка.

Реклама:

"Однією з умов придбання акцій було збільшення капіталу обох банків і повернення кредитів рефінансування НБУ. Після чого були консультації про можливе об'єднання", - говорить співрозмовник в Нацбанку.

VAB Банк свої кредити рефінансування (1,077 млрд. гривень, з яких 973,1 млн. гривень були отримані як стабілізаційної позики, а ще 104 млн. гривень - у вигляді кредиту рефінансування) погасив безпосередньо до угоди, в грудні 2010 року.

А от інформації про погашення своїх боргів перед НБУ банком "Фінансова ініціатива" (близько 1,2 млрд. гривень) у відкритих джерелах немає, відзначає видання.

Тим часом повернення рефінансування - одна з ключових, висунутих українському Центробанку, умов Міжнародного валютного фонду.

Раніше голова НБУ Сергій Арбузов заявляв, що в рамках чинного сьогодні регулювання Нацбанк має можливість пролонгувати видані банкам стабілізаційні кредити на термін не більше трьох місяців і лише під високоліквідне забезпечення.

Тому банкіри вважають, що консультації про об'єднання двох банків могли бути початі для пролонгації рефінансування НБУ для банку "Фінансова ініціатива".

"Це може бути як реальний процес, спрямований на зміцнення банківського холдингу і отримання інвестиційних можливостей для погашення рефінансування, так і видимість рухів тіла, мета яких - затягнути процес повернення рефінансування в часі", - говорить голова правління одного з найбільших банків, що побажав залишитися неназваним.

У разі об'єднання буде створено банк з активами в 14 млрд. гривень, який претендуватиме на місце в першій групі банків за класифікацією НБУ.

Нині VAB Банк посідає 28 місце за розміром активів в банківській системі, з активами в 7,3 млрд. гривень і портфелем депозитів фізичних осіб 3,3 млрд. гривень.

Банк має низку акціонерів, серед яких TBIF Financial Services BV із часткою в 16%, сім кіпрських "офшором", які сконцентрували по 9,7% акцій банку, ТОВ "Бауман Трейд" із 9,8% часткою і російський підприємець Сергій Максимов із пакетом у 6%.

Банк "Фінансова ініціатива" посідає 30 місце за розміром активів в банківській системі, із активами в 6,7 млрд. гривень та портфелем депозитів фізичних осіб 337 млн. гривень.

Його основним акціонером є ТОВ "Інвест-Сервіс" із часткою в 99,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: