У Чорнобильськiй зонi вирощуватимуть сировину для біогазу

Понеділок, 16 травня 2011, 15:36

Державне агентство з управлiння зоною вiдчуження спiльно з українсько-бельгiйським пiдприємством iз вирощування та використання бiомаси PhytoFues Investments має намiр провести експеримент із використання Чорнобильської зони вiдчуження для одержання бiомаси, яку можна використовувати в енергетиці.

Про це заявив заступник голови держагентства Микола Проскура, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми хотiли б завершити основнi польовi дослiдження протягом року", - сказав вiн.

За словами Проскури, суть експерименту полягає у вирощуваннi на сiльгоспземлях, що належать до зони вiдчуження, проса прутовидного - багаторiчної рослини, яка не потребує щорiчного посiву - для одержання бiомаси, яку можна буде спалювати на теплових електростанцiях або отримувати з неї бiогаз.

Реклама:

Технологiю запропонувало вiдповiдне українсько-бельгiйське пiдприємство, яке i має намiр iнвестувати його проведення.

Золу, отриману пiсля спалювання вiдповiдної сировини, що мiстить радiонуклiди, цементуватимуть i зберiгатимуть у спецiальному сховищi зони вiдчуження ЧАЕС.

"Ця технологiя має цiлу низку переваг (порiвняно з iншими технологiями), але є i такi, якi не вимiрюються грошима - це догляд за полями, якi не горiтимуть", - зазначив Проскура.

Тим самим, за словами фахiвця, буде можливiсть отримувати не лише енергоресурси, а й ефективнiше проводити дезактивацiю зараженого ґрунту та рослин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!