Росія може оштрафувати Visa і MasterCard на 17 мільярдів

Понеділок, 16 травня 2011, 11:43

Можливі штрафні санкції Федеральної антимонопольної служби РФ на міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard, у разі, якщо вона викриє їх у порушенні закону про захист конкуренції, можуть становити до 17 мільярдів доларів.

Якщо штрафи будуть розраховуватися від обороту по картах за 2010 рік, то Visa може заплатити до бюджету Росії 5-9,5 мільярда доларів, а MasterCard - 4-7,5 мільярда доларів.

Пише РБК daily. Газета підрахувала, скільки можуть скласти штрафні санкції для міжнародних платіжних систем, якщо ФАС викриє їх у порушенні закону про захист конкуренції.

Згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення за зловживання домінуючим становищем штрафи можуть досягати 2% від обороту компанії, за змову, що обмежує конкуренцію, - 4% від обороту.

Реклама:

Приблизні цифри розраховані на основі даних Сбербанку: за 2010 рік загальний оборот за картками Visa склав 78,7 мільярда доларів, за картками MasterCard - 61,8 мільярда доларів.

Обороти по картках Сбербанку становлять майже одну третину від загального обороту карток міжнародних платіжних систем в Росії.

На цьому тижні Держдума планує розглянути запит депутатів на ім'я глави ФАС Ігоря Артем'єва, в якому вони просять відомство перевірити, чи не порушують міжнародні платіжні системи закон про захист конкуренції, особливо в частині встановлення комісій за обслуговування пластикових карт.

Також у своєму запиті депутати вимагають, щоб ФАС залучила їх до відповідальності в разі, якщо вони порушували закон.

До сьогоднішнього дня міжнародні платіжні системи в Росії офіційно не розкривали свої комісії, які вони встановлюють для банків і торговельних точок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: