"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко захищатиметься інформацією Генпрокуратури та Мін'юсту

Понеділок, 16 травня 2011, 09:47

Міністерство юстиції та Генпрокуратура проаналізували правову основу укладання урядом Юлії Тимошенко газових контрактів у січні 2009 року.

Зокрема, у листі Міністерства юстиції за підписом міністра Олександра Лавриновича у відповідь на звернення Служби безпеки України дано правовий аналіз "газових угод", пише видання "Комерсант-Україна".

У документі, текст якого має в своєму розпорядженні «Коммерсант-Украина», зокрема, йдеться, що директиви Кабміну НАК "Нафтогаз України" за умовами газових контрактів з РФ не передбачено чинним законодавством: НАК керується у своїй діяльності статутом і здійснює зовнішньогосподарську діяльність самостійно.

Міністр зазначає, що "вимог необхідності затвердження Кабінетом міністрів директив делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з іншими суб'єктами господарювання статут".

Реклама:

"У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність"... не містить норм щодо надання органами державної влади директив суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності на підписання зовнішньоекономічних договорів, - йдеться в листі Олександра Лавриновича. - Виходячи з вищевикладеного, законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям чи представникам України на ведення переговорів і підписання тільки міжнародних договорів України".

З відповіді Генеральної прокуратури на депутатський запит Володимира Олійника

за підписом заступника генпрокурора Віктора Кудрявцева, датованого червнем 2010 року, можна зробити висновок, що екс-прем'єр під час підписання директив не порушував закон.

"Встановлено, що законодавство передбачає затвердження Кабінетом міністрів директив делегаціям та представникам України лише щодо ведення переговорів і підписання міжнародних договорів України, - йдеться в листі заступника генпрокурора Володимиру Олійнику. - У свою чергу закон "Про зовнішньоекономічну діяльність", що регулює основні принципи цієї діяльності, не містить норм про надання органами державної влади директив суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності щодо укладення зовнішньоекономічних договорів".

Кудрявцев також посилається на закон "Про Кабінет міністрів", в якому "прямо не передбачено ані повноважень прем'єр-міністра одноосібно приймати відповідні рішення, ані заборони приймати такі рішення".

"Директиви делегації НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром"... не можуть розглядатися у розумінні директив уряду, затвердження яких регулюється законодавством України", - наголошується в документі.

За інформацією видання, саме ці документи стануть головними аргументами захисту в суді Юлії Тимошенко, яку звинувачували у перевищенні влади та службових повноважень при укладанні газових контрактів у січні 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!