"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни купують Донецький електрометалургійний завод - ЗМІ

Понеділок, 16 травня 2011, 09:07

Російська металургійна група "Мечел" купує Донецький електрометалургійний завод за 537 мільйонів доларів.

Оперативний контроль над підприємством "Мечел" отримала ще в 2010 році, але перевести акції ДЕМЗ на свій баланс їй не дозволяли зобов'язання перед банками.

На минулому тижні шоста за величиною російська металургійна група "Мечел" Ігоря Зюзіна опублікувала порядок денний зборів акціонерів, призначеного на 6 червня, пише видання "Комерсант-Україна".

Одне з питань, винесених на обговорення, - купівля Daveze Ltd у Psarko Investments Ltd за 537 мільйонів доларів.

Реклама:

За даними Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку України, з 16 березня 2010 року Daveze Ltd є власником 100% ПрАТ "Донецький електрометалургійний завод".

До цих пір власником ДЕМЗ вважався російський бізнесмен Вадим Варшавський, у 2008 році купив завод у Istil Group Мохаммада Захура за 480 мільйонів доларів.

Разом з ДЕМЗ були придбані невеликі сталепрокатні заводи у Великобританії і США, портові потужності в Одесі і трейдингова компанія MRHK Ltd у Гонконгу.

Але в 2009 році ДЕМЗ перейшов під управління А1 Investments - інвестпідрозділу "Альфа-Банку", оскільки Варшавський не зміг розрахуватися за позикою в 335 мільйони доларів, залученому в банку під купівлю метактивів Istil Group.

У 2010 році Варшавський оголосив, що повернув собі контроль над підприємством, домовившись про реструктуризацію боргу в розмірі 504 мільйони доларів перед "Альфа-Банком".

На початку 2010 року головою наглядової ради ДЕМЗ був призначений глава ради директорів Бєлорєцького меткомбінату, входить в "Мечел", Віктор Зюзін, а його членами стали Сергій Івашкін та Юрій Гущин, які представляють інтереси "Мечела" на Енгельському трубному заводі і Гурьєвськом метзаводі.

Пізніше в звіті "Мечела", направленому в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC), компанія підтвердила одержання оперативного контролю над ДЕМЗ.

Виробничі потужності ДЕМЗ дозволяють щорічно виплавляти 1 млн т сталі і виробляти 700 тис. т прокату.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!