Банкіри хочуть іще одну асоціацію

Неділя, 15 травня 2011, 10:02

Недостатня ефективність діючих банківських об'єднань зумовлює необхідність створення нової структури, яка б консолідувала учасників ринку.

Про це заявили учасники засідання Фінансового прес-клубу, яке провела "Ліга фінансового розвитку" за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" FINREP та тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

На переконання члена наглядової ради УКБС Анатолія Гулея, ринок об'єктивно потребує консолідації, бо захист інтересів банків та їх клієнтів в умовах нестійкої ситуації в економіці неможливий без створення нового організаційного об'єднання банків, оскільки існуючи асоціації - АУБ і УКБС - на сьогодні не є достатньо ефективними. 

Голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькин вважає, що посилення конкуренції між банківськими об'єднаннями сприятиме підвищенню ефективності їх роботи.

Реклама:

Можливим прикладом для наслідування з точки зору організації системи роботи банкір назвав Форум провідних міжнародних фінансових установ (ФПМФУ) 

За словами голови правління банку "Старокиївський" Юрія Яременка, розвиток банківського ринку на сьогодні без консолідації його учасників просто неможливий.

"В організації [АУБ] занадто негативний імідж, щоб на її основі вибудовувати щось", - зазначив банкір.

Він констатував, що якщо суперечності між банками зараз дійсно існують, то вони зумовлені, передусім, конкурентною боротьбою і не проходять по лінії, скажімо, походження чи розміру фінустанов. 

Голова наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук зазначив, що будівництво саморегулювальної організації (СРО) в Україні має базуватися на світових стандартах (зокрема, на 8 принципах СРО, запропонованих лауреатом Нобелівської премії Елінор Остром).

Експерт вважає, що в результаті СРО можна було б надати навіть право встановлення критеріїв для виходу на ринок нових учасників. 

Оцінюючи можливість створення ще одного банківського об'єднання, директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик зазначив, що Нацбанк взаємодіятиме з усіма, хто готовий працювати в інтересах системи.

Однак представник банківського регулятора додав, що таку роботу легше було б проводити з не надто багатьма об'єднаннями - чим більш консолідованим, більш організованим був би банківський сектор, тим краще. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!