Думка експерта: Газ за 400 доларів ґрунтується на ціні нафти за 110 доларів

П'ятниця, 13 травня 2011, 17:16

За словами представника Міністерства енергетики та вугільної промисловості ціна імпортного газу для України в 3 кварталі прогнозується на рівні 350 доларів за тисячу м3, а в 4 кварталі вона може перевищити 400 доларів.

За словами, старшого аналітика Dragon Capital Дениса Сакви, прогноз грунтується на ціні нафти марки Urals, зафіксованої до кінця цього року на рівні 110 доларів за барель.

"Швидке зростання цін на газ несе в собі кілька проблем для економіки. На перший план виходить підтримання стабільності "Нафтогазу", що потребуватиме відповідного підвищення тарифів на газ для промисловості і ще більшого підвищення ціна на газ теплокомуненерго", - сказав він.

Більш високі ціни на газ для промисловості, відповідно, знижують конкурентоспроможність українського експорту.

Реклама:

"У першу чергу це стосується хімічної промисловості, у якої газ є основною сировиною. У меншій мірі це стосується металургії", - резюмував Саква.

Нагадаємо, в березні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозував, що в III кварталі ціна становитиме 313 доларів, а IV кварталі - 347 доларів.

"Якщо взяти формулу, в I кварталі у нас вхідна ціна на газ - 264 доларів, II квартал - 293 доларів, III -квартал 313 доларів, а IV квартал - 347 доларів. Це велика ціна навіть з урахуванням знижки у 100 доларів", - пояснив він. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!