Держбюджет може втратити 24 мільярди - депутат

П'ятниця, 13 травня 2011, 09:22 -

Влада знову штучно збільшує дефіцит держбюджету: завдяки лобістським законопроектам парламентської більшості із бюджету може зникнути 24 мільярди гривень.

Про це, виступаючи з парламентської трибуни у четвер, заявив депутат від НУНС, голова політичної партії "Українська платформа", член комітету Верховної ради з питань бюджету Павло Жебрівський, повідомляє його прес-служба.

Так він прокоментував ініціативу провладної більшості прийняти законопроект про комплексне списання заборгованості місцевих бюджетів перед підприємствами за період з 1997 по 2010 рік за спожитий природний газ та електричну енергію.

"Цим законопроектом передбачається комплексне списання заборгованості місцевих бюджетів перед підприємствами за ту заборгованість, яка утворилася за період з 1997 по 2010 рік. У ньому ідеться про списання боргів між суб'єктами господарської діяльності, тобто НАК "Нафтогаз України" та дочірніми підрозділами і обласними теплоенергоцентралями", - зазначив депутат.

Реклама:

"Я хочу сказати, що через цей законопроект бюджет недоотримає 24 мільярди гривень. Більше того, на засіданні профільного комітету він не розглядався, не було навіть подання до профільного комітету. Це говорить про те, що протягують закони, просто крадуть гроші в сумі, вдумайтеся, 24 мільярди гривень!", - стверджує він. 

При цьому, переконаний Жебрівський, житлово-комунальна сфера не оздоровиться, навіть у випадку списання боргів підприємствам. 

"Є питання списання боргів облгазам. Облгази всі приватні, вони експлуатують розподільчі мережі державної власності, не вкладаючи жодної копійки, і їм ми списуємо цю заборгованість?! Скажіть, будь ласка, після того, як ми 24 мільярди гривень спишемо, хіба оздоровиться житлово-комунальна сфера? Ми сьогодні в принципі даруємо 24 мільярди гривень частково безгосподарникам та частково приватним структурам", - заявив він. 

Також депутат не виключає, що списання боргів підприємствам владі необхідно для того, щоб продати українську теплоенергетику.

"Можливо, хтось хоче теплоенергетику приватизувати, і її треба почистити від боргів, які є? Така думка дуже має право на існування. Тому що, якщо ми зараз це компенсуємо, теплоенергетика не буде мати боргів. І на наступний рік просто оце яєчко очищене безкоштовно передадуть у руки тих людей, які й будуть її експлуатувати", - наголосив він. 

Як повідомлялося, у четвер Верховна рада 253 голосами списала борги підприємств паливно-енергетичного комплексу на суму понад 24 мільярди гривень перед державним бюджетом, а також відповідні взаємні борги підприємств ПЕК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: