МВФ закликав ЄЦБ не підвищувати ключову ставку

Четвер, 12 травня 2011, 18:48

Периферійним країнам єврозони необхідно докласти зусиль, щоб запобігти поширенню боргової кризи.

Заявили в МВФ, закликавши ЄЦБ утриматися від підвищення ключової ставки, передає Finance.

"Неослабні зусилля в реформуванні на національному рівні в країнах, зачеплених кризою, мають стати першою лінією захисту, - йдеться в доповіді. - Поширення на центральні країни єврозони, а потім і на Європу, що розвивається, залишається відчутним ризиком".

В доповіді МВФ також закликав європейських лідерів завершити процес збільшення потенціалу Європейського фонду фінансової стабільності і його заміни - Європейського механізму стабільності, який почне діяти в 2013 році.

Реклама:

"Лідери перейняли на себе зобов'язання поліпшити кредитоспроможність і політику цін в рамках EFSF. Зробити ці зобов'язання діючими, доповнивши їх деталями, яких бракує, критично важливо зараз", - вважають у фонді.

Крім того, МВФ стверджує, що ЄЦБ може утриматися від агресивного підвищення ключової ставки єврозони.

У квітні Центробанк підвищив ставку вперше за три роки, і економісти чекають ще двох підвищень до кінця року.

"Грошово-кредитна політика в єврозоні може залишатися порівняно акомодаційною, хоча, коли економічна слабкість поступово зійде нанівець, має відбутися нормалізація".

На думку МВФ, поточні проблеми в єврозоні можуть потребувати, щоб ЄЦБ продовжив антикризову тактику надання необмеженої ліквідності банкам регіону.

Грецькі, ірландські банки і банки інших обтяжених боргами держав єврозони все ще серйозно залежать від кредитів ЄЦБ, оскільки доступ до звичайних міжбанківських кредитів зараз неможливий через побоювання банкрутства.

"ЄЦБ, можливо, доведеться продовжити режим повного надання фінансування по деяких операціях (після 12 червня)", - йдеться в доповіді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!