Імпорт м'яса в Україні скорочується

Середа, 11 травня 2011, 14:30 -

Збільшення виробництва м'яса, яке спостерігається у 2011 році, призвело до скорочення імпорту свинини та птиці на 50% та до стрімкого зростання експорту даних видів м'яса.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби асоціації Український клуб аграрного бізнесу.

Основною причиною таких змін стало наближення ціни на вітчизняне м'ясо до рівня цін в основних країнах-експортерах, вважають експерти УКАБ.

Так, за даними асоціації у першому кварталі 2011 року було експортовано 16,8 тис. тонн всіх видів м'яса, тоді як за аналогічний період 2010 року - лише 11,8 тис. тонн.

Реклама:

У тому числі експорт свинини становив 4,34 тис. тонн, тоді як у першому кварталі 2010 року було вивезено лише 4 тонн свинини.

"Зважаючи на темпи торгівлі, можна говорити про суттєве зменшення від'ємного торгівельного сальдо по м'ясопродуктах у 2011 році, хоча умови виробництва для сільгосптоваровиробників залишаються дуже складними, оскільки при зростанні цін на корми залишаються порівняно низькі ціни на м'ясо", - зазначають в УКАБ.

За таких умов ефективно господарювати зможуть лише вертикально інтегровані аграрні холдинги, частка яких в загальному виробництві м'яса продовжує зростати і на сьогодні становить понад 35% від загального виробництва м'яса (в основному за рахунок агрохолдингів, що спеціалізуються на птиці), вважають в асоціації.

Відповідно до результатів дослідження УКАБ "Найбільші тваринницькі холдинги України: розвиток та перспективи", у першу десятку найбільших тваринницьких холдингів входять виробники м'яса птиці та свинини, при цьому рентабельність вирощування свинини в холдингах складала 23% тоді як у типових сільгосппідприємствах 12%.

Щодо виробництва м'яса птиці на забій, то в холдингах продуктивність вища у 2,5 разу, а виробнича собівартість на 32% нижча, ніж у решти підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: