Юра Єнакіївський підтвердив зацікавленість в аграрному ринку

Вівторок, 10 травня 2011, 11:46

Депутат Верховної ради від Партії регіонів Юрій Іванющенко, відомий також як Юра Єнакіївський, підтвердив свою зацікавленість у аграрному ринку.

Про це він повідомив журналу "Forbes-Україна", коментуючи ситуацію з компанією "Нібулон", повідомляє портал "Наші гроші".

За словами Іванющенка, аграрний ринок йому "безумовно, цікавий".

Питання про те, чи пропонував він власнику "Нібулону" Олексію Вадатурському поступитись часткою у в бізнесі, Іванющенко коментує так: "Особисто у мене немає ніяких видів на компанію "Нібулон", і ніяких конкретних перемовин про злиття чи поглинання ми, природно, не ведемо".

Реклама:

"Інша справа, що на український аграрний ринок починають виходити потужні гравці і конкуренція різко посилюється. Іде традиційне у таких випадках перерозподілення ринкових часток. Виникають різноманітні ситуативні союзи. Але, як я розумію, це все і є прямий наслідок стрімкого зростання привабливості українського АПК для інвесторів", - вважає він.

Як повідомлялося, восени 2010 року Кабінет міністрів прийняв рішення щодо квотування експорту зернових.

Частка "Нібулону" склала 415 тис тонн, при тому що у 2008/2009 маркетинговому році компанія експортувала 4,2 млн. тонн, що складало близько 10% від усього врожаю зернових.

При другому розподілені "Нібулон" взагалі лишився без квоти.

Разом з ним без квот лишились відомі транснаціональні корпорації Bunge, Louis Dreyfus, Alfred C.Toepfer.

Внаслідок рішень уряду лідером ринку зернових стало ТОВ "Хліб інвестбуд", частка держави в якому складає 49%.

Решту статного капіталу компанії контролюють структури "Внешэкономбанку", чию наглядову раду очолює Володимир Путін, та приватна фірма, близька до міністра АПК Миколи Присяжнюка, вихідця з Єнакієвого.

За даними ЗМІ, Юрій Іванющенко та Микола Присяжнюк особисто знайомі і мали спільний бізнес.

Вони були співзасновниками ЗАТ "Технічний центр "Україна", разом входили до спостережної ради ЗАТ "Продовольча компанія "Юнкерс".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: