На Україну чекає "виноградна революція"?

Вівторок, 10 травня 2011, 09:24

Площа українських виноградників може зростати на 10% щороку, за умови залучення інвестицій, створення системи обліку та потужностей для зберігання врожаю.

Про це заявили представники Мінагропроду, відвідавши агропідприємства півдня України, передає Радіо "Свобода".

За інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства, Україна 2011 року увійшла до десятки найбільших виробників винограду та вин у Європі.

Однак потенціал цієї галузі розкритий лише частково, заявив керівник Мінагропроду Микола Присяжнюк.

Реклама:

За словами міністра, щорічно держава підтримує цю галузь на 600 мільйонів гривень, однак загалом виноградарі потребують більш ніж 5 мільярдів гривень інвестицій на рік.

Для покращення інвестиційної привабливості міністерство починає формування національного кадастру виноградників.

А крім того - планує у півтора рази збільшити збір із виноградарів та садівників, спрямувавши його на спорудження складів.

"У нас величезні перспективи. Південь України - має унікальні кліматичні умови для виноградарства. Нині виноградники займають 100 тисяч гектарів, але ми можемо щороку збільшувати їхню площу на 10 відсотків, закладаючи нові", - розповів директор департаменту ринків рослинництва, садівництва та виноградарства Мінагропроду Олександр Демидов

"Для цього ми потребуємо інвестиції закордонних компаній, деякі з них - вже інвестують. Прискорити цей процес допоможе кадастр виноградників: де, на якій площі вони розташовані, які сорти винограду. Зрештою, інвестори та фахівці отримають карту виноградарства України".

Урядовець запевняє, що такий облік не сприятиме монополізації виноградарства. Натомість, на його думку, він дасть змогу зіставляти врожай винограду із обсягами вина в Україні, і таким чином виявляти фальсифікат.

Незалежні фахівці стверджують, що нині фальсифікованою є кожна десята пляшка вина в Україні.

Україна дійсно має потенціал для розвитку виноградарства, однак його реалізацію самі винороби бачать інакше, аніж уряд.

Влада має передовсім вирішити найбільш кричущі проблеми галузі, говорить директор асоціації "Виноградарі і винороби України" В'ячеслав Пономарьов.

"Необхідно щонайперше вирішити питання землі під виноградником. Адже він закладається на 25 і більше років. Зараз ми отримуємо землю на тих же умовах, що й під пшеницю. Треба зробити або довготермінову оренду на землю під виноградниками терміном на 50 і більше років, або - запустити вільний ринок землі", - каже він.

Кроки, заявлені урядом для стимулювання виноградарства, матимуть суперечливий ефект, попереджає експерт консалтингової агенції "ААА" Марина Колесник.

"Кадастр - це дуже доречно, бо Україна не має нормального обліку земель, а це - поле для зловживань. Але збільшення збору, навіть якщо його витратять прозоро, буде уповільнювати зростання виноградарства", - зазначила вона.

Також експерт радить уряду враховувати у розвитку галузі зміни клімату.

За її словами, у багатьох районах традиційні сорти винограду почуваються гірше, тож виноград для кожної нової плантації відтепер доведеться ретельно добирати за участі науковців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: